Aktywne Wpisy

Damianowski +108
Kurła.
Płaciłem po 40zł msc za PS i LR.
Później podnieśli ceny 9,83 euro miesięcznie do 18,60. euro.
Po 2 msc w sumie chcę anulować, bo i tak używam tych narzędzie bardzo rzadko.
Czytam... 92,99. Euro za anulowanie subkrybcji?
Płaciłem po 40zł msc za PS i LR.
Później podnieśli ceny 9,83 euro miesięcznie do 18,60. euro.
Po 2 msc w sumie chcę anulować, bo i tak używam tych narzędzie bardzo rzadko.
Czytam... 92,99. Euro za anulowanie subkrybcji?

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-16 060859
Pobierz
CrokusYounghand +327
Pochodzę z czasów kiedy nie było AI a ostatnim ratunkiem w podbramkowych sytuacjach był stackoverflow i umiejętność radzenia sobie z presją.
Mam 6 lat doświadczenia w web devie – JS, PHP, MySQL, HTML, CSS, Tailwind, GSAP, Swup itp.
Tworzyłem pełne aplikacje: od stron, sklepów, CRM-ów po customowe CMS-y. Ogarniałem cały proces: backend, frontend, hosting, SEO.
W grudniu straciłem pracę, zrobiłem sobie przerwę i teraz planuję wrócić. Wiem, że mój stack nadal pozwala budować aplikacje, ale rynek poszedł mocno w frameworki i muszę się dostosować. Zacząłem naukę Reacta, ogarnąłem podstawy ale nie wiem czy dobrze wybrałem i co dalej. Planuję jeszcze Laravel, ale nie wiem czy to dobra opcja w dzisiejszych czasach.
Pytania:
1.Jak najlepiej podejść do portfolio? Mam projekty, które są w sieci, ale napisane w PHP + JS, gdzie przeładowują się podstrony, a w React (SPA) wyglądałoby to inaczej. Jak to rozegrać, jeśli chcę „udawać” 3-4 lata doświadczenia w React? Czy linki w CV dają dużego boosta, czy to bez znaczenia i dobry opis też wystarczy?
2. Jakie technologie w moim przypadku wybrać do nauki? React? Laravel? A może oba?
3. Next.js – czy to konieczność, jeśli chcę robić projekty z naciskiem na SEO? Jeśli tak, to czy nauka Laravela (PHP) ma jeszcze sens, skoro Next ma backend w Node? Dla mnie oznaczało by to porzucenie PHP i naukę NodeJS wraz z Express od zera.
4. Czy stack React + Laravel (backend API + frontend w React) to nadal dobra opcja, czy rynek poszedł już w React + Next + Node? Pytanie pod kątem rynku pracy - w czym się teraz pisze? Teoretycznie wiem, że mógłbym połączyć Laravel z React za pomocą InteriaJS - ale zaś tutaj ta sama kwestia, czy warto się tego uczyć pod kątem obecnego rynku pracy, czy to strata czasu? A może w moim przypadku to nie powinien być React tylko np. Laravel + Vue? - słyszałem że dobrze się integrują. Potrzebuję znaleźć ścieżkę, która mnie nie wykończy i nie przytłoczy ilością wiedzy do nadrobienia i pozwoli jak najszybciej z powrotem wrócić na rynek.
5. Kiedy zacząć aplikować? Chcę uniknąć sytuacji, w której będę się uczył w nieskończoność, ale też nie chcę pójść na rozmowy nieprzygotowany. Jak znaleźć balans?
Widzę, że teraz bardziej liczy się „modny stack” niż to, że z tym co już potrafię też mógłbym stworzyć te same aplikacje. Trochę to przykre, bo przez to mam poczucie bycia słabym, straciłem w siebie wiarę i nie wiem co dalej zrobić, nawet nie napisałem CV bo gdzie mam aplikować z tym co umiem, mimo iż moje aplikacje cały czas działają w sieci a wszyscy klienci zawsze chwalili moją pracę - załamałem się i próbuję wstać z kolan.
Zabłądziłem i potrzebuję porady jak Wy byście to rozegrali na moim miejscu?
#programowanie #frontend #backend #webdev #pracait #naukaprogramowania