Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#podatki #ikze #inwestowanie #programista15k #gielda #pit

Czy dobrze rozumiem że wpłaty na IKZE obniżają podstawę opodatkowania, czyli pozycję 127 w PIT-37? Zastanawiam się nad IKZE, przy zarobkach 22k brutto miesięcznie, ale z powodu wielu innych odliczeń które mam, moja ostateczna podstawa opodatkowania to tylko ~123k, czyli ledwo 3K w drugim progu. Czy może jednak czegoś nie zrozumiałem?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim tak, wpłaty na IKZE obniżają podstawę opodatkowania. W drugim progu najbardziej się to opłaca, ale w pierwszym też zawsze coś. Jesli chcesz je wypłacić przed emeryturą, zapłacisz od nich podatek dochodowy w roku wypłaty (czyli po prostu płacisz podatek później, zamiast teraz). Jesli na emeryturze, to płacisz od nich zryczałtowany podatek 10%.
  • Odpowiedz
@ratty: warto dodać, że w przypadku wcześniejszej wypłaty z IKZE podatek dochodowy płacisz od całości, czyli też od zysku. I ten podatek płacisz według skali podatkowej, czyli w pesymistycznym wariancie może wyjść, że zapłacisz 32% podatku od całości.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: będąc w pierwszym progu raczej inwestowałbym w ramach IKE, bo IKZE dają dużą korzyść natychmiast, ale w razie W są też duże koszty wycofania się.
  • Odpowiedz