Ten argument przeciwko podatkowi katastralnemu, że "wiele starszych osób ma po kilka mieszkań" jest nie tylko zabawny XD ale też pokazuje kierunek wieloletniej polityki każdych rządów. Zawsze własne pokolenie lub pokolenie swoich rodziców. A co z kolejnym, jaka oferta dla młodych. Jeśli nie kataster to co, przecież to patologia, że na rynku z chronicznym niedoborem mieszkań nie ma obecnie żadnych mechanizmów, aby ludzie nie gromadzili po 12 jako lokaty kapitału.
a co powstrzymuje ich już teraz przed podniesieniem cen? czyzby takie smieszne zjawisko jak cena graniczna? zawsze smiesza wielcy znawcy ekonomii ktorzy jedyne co to powtarzaja jakies p------y po mentzenie ze podatek przechodzi na kupujacego i nic wiecej na rynku nie zachodzi xD
@harrame: Zawsze śmieszą jełopy myślące, że wiedzą cokolwiek o ekonomii a nie przerobili nawet jednych z pierwszych zajęć z makroekonomii gdzie uczysz się o wpływie podatku na
@Hektorrr: Pięknie ubrałeś w słowa moje wątpliwości, a większość up myśli tak zerojedynkowo jak konfa o aborcji xddd @ButtHurtAlert Tak i dziesiątki tysięcy lokatorów z dnia na dzień p--------e w kąt swoje plany, pracę i upatrzone mieszkanie, tak samo jakoś było z bk2% nieruchomości podrożały WSZĘDZIE. Serio, czasem odnoszę wrażenie, że na tym tagu to może z 10% komentujących jest pełnoletnia.
@mickpl: zakaz wynajmu w mieszkaniach spłacanych kredytem połączony z podatkiem od pustostanu. Jest to o wiele bezpieczniejsze od katastralnego, który może być po chwili wykorzystany od pierwszego lub drugiego mieszkania i zostać zwolniony dla bogaczy.
@mickpl: Lata temu jeden z sąsiadków się wyprowadził, bo mieszkał na czwartym bez windy i ledwo już chodził. Zamieszkał z siostrą, potem mu się zmarło. Dzieci nie miał to siostra zgarnęła chatę. Babka też po 80 grubo. Czasem przychodzi zobaczyć mieszkanie czy wszystko ok. Sąsiadka ją załapała, pyta czy by nie sprzedała tego mieszkania bo jej siostrzeniec by chętnie kupił. Nie chciała sprzedać bo ona sobie lubi tu przyjść oglądać
@ww00 no i co, podniosą ceny to się nagle okaże że w sumie wywalone w te duże miasta już wolę gnić na produkcji w rodzinnym mieście xD Ja sam mam teraz robotę zdalna/hybrydowa mieszkam w mieście tylko z paru przyczyn, jakby mi znacząco podnieśli czynsz to bym zrobił lote do rodziców z powrotem i sobie po mieszkał te parę dni w miesiącu u ciotek/znajomych na materacu
@mickpl: jeśli "wiele starych osób ma po kilka mieszkań", to tym bardziej jako młodzi powinniśmy wziąć i ich rozkułaczyć. My jako młodzi jesteśmy skazani na wieczny wynajem i pobór do wojska by walczyć o interesy starych dziadów, a taki emeryt z mieszkaniami dostanymi za PRLu za psi c--j to ile ma dup że potrzebuje mieszkać w kilku naraz?
@mickpl: a tak się jeszcze zastanawiam - czy fundusze nie będą próbowały unikać katastru rejestrując osobną spółkę zoo do obsługi każdego mieszkania? Taka spółka jest osobnym bytem prawnym i właścicielem tylko jednego mieszkania. A może to się nie opłaca? Pytam, bo serio nie wiem, a obawiam się, że kombinowanie będzie srogie.
@mickpl: jak gdzieś ostatnio czytałem, żyjemy w czasach neofeudalizmu. Dzielimy się na tych co mają mieszkania i na tych co ich nie mają. I z pokolenia na pokolenia, każdy ma mieszkania, a Ty pracuj 30 lat na spłatę kredytu za 60m2, żyjąc z wyżeczeniami.
My jako młodzi jesteśmy skazani na wieczny wynajem i pobór do wojska by walczyć o interesy starych dziadów, a taki emeryt z mieszkaniami dostanymi za PRLu za psi c--j to ile ma dup że potrzebuje mieszkać w kilku naraz?
@shootcapital: czekaj, skoro wszyscy dziadkowie za komuny dostali za darmo mieszkania, to gdzie są mieszkania Twoich dziadków? ( ͡°͜ʖ͡°)
@elektromagnes: Kombinowanie zawsze będzie, ale przeniesienie własności na mieszkanie to nie jest takie hop siup to raz. Dwa tu trzeba nie byle jakiego słupa, bo to jest całkowita własność. Taka osoba mogłaby zrobić z tym mieszkaniem wszystko. Kojarzysz te historie jak dziadkowie przepisują mieszkanie na wnuka, w zamian za opiekę, ale nigdzie tego nie wpiszą w papiery (opieki znaczy się), więc są eksmitowani bo wnuczek postanowił upłynnić nieruchomość? No to
Ja to bym w ogóle wprowadził jakiś program dotacji na wyburzanie bloków z wielkiej płyty, bo po co to komu potrzebne.
@Snowflake_: jeśli ktoś mieszka w bloku z wielkiej płyty to ma pewność, że mieszka w mieście; ma w promieniu 500m od domu przychodnię, szkołę, przedszkole, dużo miejsc parkingowych, przystanki komunikacji miejskiej i szeroką aleję dojazdową najczęściej dwujezdniową. Jak chodze do znajomych na parapetówkę w "nowym budownictwie" to mam pewność,
Ja to bym w ogóle wprowadził jakiś program dotacji na wyburzanie bloków z wielkiej płyty, bo po co to komu potrzebne.
@Snowflake_: Kupiłem 36 metrowe mieszkanie w wielkiej płycie, które układem pomieszczeń jest bardziej praktyczne od tego, co narzeczona miała w 46 metrowym mieszkaniu w kamienicy. Co jak co, ale jest to jedno z lepiej zaplanowanych budownictw XX wieku, którego sukcesu nie powtórzy nowe budownictwo. Wprawdzie ściany jak i podłogi
#nieruchomosci
@harrame: Zawsze śmieszą jełopy myślące, że wiedzą cokolwiek o ekonomii a nie przerobili nawet jednych z pierwszych zajęć z makroekonomii gdzie uczysz się o wpływie podatku na
źródło: OCeWx
Pobierz@ButtHurtAlert
Tak i dziesiątki tysięcy lokatorów z dnia na dzień p--------e w kąt swoje plany, pracę i upatrzone mieszkanie, tak samo jakoś było z bk2% nieruchomości podrożały WSZĘDZIE.
Serio, czasem odnoszę wrażenie, że na tym tagu to może z 10% komentujących jest pełnoletnia.
@ww00: Fakt że na rynku jest gigantyczna liczba pustostanów. Ich własciciele zaczną je sprzedawać/wynajmowac co spowoduje spadek cen.
Ja sam mam teraz robotę zdalna/hybrydowa mieszkam w mieście tylko z paru przyczyn, jakby mi znacząco podnieśli czynsz to bym zrobił lote do rodziców z powrotem i sobie po mieszkał te parę dni w miesiącu u ciotek/znajomych na materacu
@mickpl: jeśli wszyscy będą płacić ten podatek, to wszyscy przerzucą go na najemców, nie będzie się dało wyprowadzić "taniej"
@shootcapital: czekaj, skoro wszyscy dziadkowie za komuny dostali za darmo mieszkania, to gdzie są mieszkania Twoich dziadków? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Snowflake_: jeśli ktoś mieszka w bloku z wielkiej płyty to ma pewność, że mieszka w mieście; ma w promieniu 500m od domu przychodnię, szkołę, przedszkole, dużo miejsc parkingowych, przystanki komunikacji miejskiej i szeroką aleję dojazdową najczęściej dwujezdniową.
Jak chodze do znajomych na parapetówkę w "nowym budownictwie" to mam pewność,
@Snowflake_: Kupiłem 36 metrowe mieszkanie w wielkiej płycie, które układem pomieszczeń jest bardziej praktyczne od tego, co narzeczona miała w 46 metrowym mieszkaniu w kamienicy. Co jak co, ale jest to jedno z lepiej zaplanowanych budownictw XX wieku, którego sukcesu nie powtórzy nowe budownictwo. Wprawdzie ściany jak i podłogi
Zły wykres wkleiłeś.
źródło: 1000019246
Pobierz