Wpis z mikrobloga

Ten argument przeciwko podatkowi katastralnemu, że "wiele starszych osób ma po kilka mieszkań" jest nie tylko zabawny XD ale też pokazuje kierunek wieloletniej polityki każdych rządów. Zawsze własne pokolenie lub pokolenie swoich rodziców. A co z kolejnym, jaka oferta dla młodych. Jeśli nie kataster to co, przecież to patologia, że na rynku z chronicznym niedoborem mieszkań nie ma obecnie żadnych mechanizmów, aby ludzie nie gromadzili po 12 jako lokaty kapitału.

#nieruchomosci
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: Uchodzisz tu za experta, i w sumie połowa tagu tak się spuszcza nad katastrem, a weź mi kolego wytłumacz co powstrzyma właścicieli tych mieszkań przed przerzuceniem tego podatku na najemców?
Bardzo mnie ta kwestia intryguje, a jakoś nigdzie nie znalazłem jakiegoś super wytłumaczenia/rozwiązania w/w problemu.
  • Odpowiedz
  • 366
weź mi kolego wytłumacz co powstrzyma właścicieli tych mieszkań przed przerzuceniem tego podatku na najemców?

@ww00: To, że najemcy się wyprowadzą XD
  • Odpowiedz
@mickpl: większość z tych starszych osób ma mieszkania w wielkiej płycie, w której mało osób chce mieszkać. Może byłaby to jakaś alternatywa dla studentów, aczkolwiek ceny wynajmu są bardzo zbliżone pomiędzy nowym budownictwem a wielką płytą.

Ja to bym w ogóle wprowadził jakiś program dotacji na wyburzanie bloków z wielkiej płyty, bo po co to komu potrzebne.

https://www.youtube.com/watch?v=OO3FANjwKHY&ab_channel=Barteky94
Snowflake - @mickpl: większość z tych starszych osób ma mieszkania w wielkiej płycie,...
  • Odpowiedz
@ww00: to jest dosyć proste - na rynku pojawi się ktoś kto nie przerzuci tego podatku na najemców i to do niego będą najemcy się wprowadzać, a ci co chcą przerzucać mało że nie będą dostawali pieniędzy od najemców to jeszcze będą musieli płacić podatek. Pytanie czy będą woleli jednak sami ponieść koszty i zarobić trochę mniej czy będą szli w zaparte i będą tylko tracili na pustym mieszkaniu?
Jeśli
  • Odpowiedz
  • 3
@mickpl No nie był bym taki pewnien, zawsze wszystko spada na ostatniego "konsumenta". Równie dobrze można by powiedzieć że jak wprowadza podatek cukrowy to ludzie nie będą kupować słodkich napojów, a wiadomo że producent obciąży tym konsumenta xd
  • Odpowiedz
  • 12
@Snowflake_ przykre jest to że komuchy z zssr budowały g---o tanie budynki które są jakościowo lepsze od obecnego budownictwa xd

Ta wielka płyta jeszcze przeżyje to co robią Tera
  • Odpowiedz
wprowadził jakiś program dotacji na wyburzanie bloków z wielkiej płyty, bo po co to komu potrzebne.

@Snowflake_: Żeby na ich miejsce łaskawie Pan deweloper zbudował piękne strzeżone osiedle, maksymalnie dopychając zabudowę, rezygnując z parkingów za jedyne 18 999,00 PLN/m2?
  • Odpowiedz
@Snowflake_: Czyli mają 2-3 mieszkania w wielkiej płycie, mieszkają w jednym z nich. Nie stać ich na zapłacenie podatku od mieszkań w których nie mieszkają, ale nie mogą ich sprzedać, bo to wielka płyta i nikt w nich nie będzie chciał mieszkać? Dobrze rozumiem?
  • Odpowiedz
a weź mi kolego wytłumacz co powstrzyma właścicieli tych mieszkań przed przerzuceniem tego podatku na najemców?

@ww00: a co powstrzymuje ich już teraz przed podniesieniem cen? czyzby takie smieszne zjawisko jak cena graniczna? zawsze smiesza wielcy znawcy ekonomii ktorzy jedyne co to powtarzaja jakies p------y po mentzenie ze podatek przechodzi na kupujacego i nic wiecej na rynku nie zachodzi xD
  • Odpowiedz
przerzuceniem tego podatku na najemców?

@ww00: nie da się podnosić cen w nieskończoność, jest coś takiego jak cena graniczna i Ci ludzie się wyprowadza i będą mieszkali u kogoś kto ma tylko jedno dodatkowe mieszkanie i nie płaci tego podatku.
  • Odpowiedz
No nie był bym taki pewnien, zawsze wszystko spada na ostatniego "konsumenta". Równie dobrze można by powiedzieć że jak wprowadza podatek cukrowy to ludzie nie będą kupować słodkich napojów, a wiadomo że producent obciąży tym konsumenta xd

@HINI: W okresie styczeń-sierpień 2021 r. napoje gazowane zdrożały o 36 proc. rok do roku, ich sprzedaż spadła o 20 proc. - podaje Centrum Monitorowania Rynku. Agencja ocenia, że to efekt opłaty cukrowej.
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: Dodatkowo spadnie ROI na wynajmie, co uczyni inwestowanie w nieruchomosci mniej atrakcyjnym. Przełoży się to na mniejszy popyt na mieszkania, czyli w dłuższej perspektywie spadek cen.
  • Odpowiedz
@mickpl: Dokąd, jak wszyscy zrobią to samo? Ktoś wyżej zarzucił mi jakąś mentzenową logikę, ale tak serio uważam, że Wasze argumenty również są jakieś takie życzeniowe. Wszędzie w naszym kraju występują zmowy cenowe, czy to na targu z cenami jagód, czy z dopłatami do żłobków, a Wy naiwnie wierzycie, że po wprowadzeniu katastratu zadziała niewidoczna ręka wolnego rynku i pojawi się jakaś wielka konkurencja xdddd
Pomijając już kwestię, że jakoś
  • Odpowiedz
@ww00 czyli dziesiatki tysięcy wynajmujących założy zmowe cenowa i utrzymają wysoki poziom cen, przy spadającej demografii? Będą trzymać puste lokale byle tylko ich nie wynająć?
  • Odpowiedz
@mickpl: Wszystko zależy od ustawy. Jeżeli kataster będzie niski to te koszty bez dwóch zdań zostaną przerzucone na najemcę.
1% ze średniej ceny nieruchomości 600k, to 500zł miesięcznie więcej za mieszkanie. Nie ma bata, żeby to nie zostało pchnięte na lokatorów.

Kataster musi być agresywny od samego początku żeby odniósł skutek. W innym wypadku więcej zaszkodzi niż pomoże. A na agresywny kataster wątpię żeby ktokolwiek się zgodził.
Ceny wynajmu wzrosną bez dwóch zdań
  • Odpowiedz