Wpis z mikrobloga

Księżyc do porannej kawki.
Zawsze trochę po macoszemu traktowałem astrofoto Księżyca, bo wydawało mi się zbyt banalne (?). Okazuje się, że jest całkiem przyjemne pod względem zbierania materiału jak i obróbki, a efekty są całkiem ładne.

Krater Platon, średnica ok. 100 km, głębokość 1km.

ASI678 + SCT 200/2000
#astronomia #astrofoto #astrofotografia #ksiezyc
BassGru - Księżyc do porannej kawki. 
Zawsze trochę po macoszemu traktowałem astrofot...

źródło: 17_44_42_pipp_lapl5_ap605_F300

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Antybristler: Tak, tez mnie ucieszyly jak wyszly w post processingu (ʘʘ)
Dwie noce siedzialem nad kolimacja, a do tego jeszcze wydalem 80 PLN na SharpCapaPro, zeby ostrosc dobrze zlapac. Jakby nie bylo widac to bym zadal refunda, albo szedl do okulisty :D
  • Odpowiedz
  • 0
@Antybristler: A tak serio to jestem mega przeciwnikiem platnego astro softu i w sumie pierwszy raz uleglem po prawie 20 latach, ale kurde warto bylo. No jednak duzo rzeczy jest o wiele przyjemniejszych jak stabilizacje obrazu itd.
Niby mozna troche oszukac, bo platne opcje sa dostepne w trialu tylko nie mozesz nagrywac sekwencji, wiec mozna ustawic ostrosc z bajerami, wylaczyc programik i wlaczyc i juz jechac na wersji free, ale
  • Odpowiedz
  • 0
@Antybristler: Planetary disk stabilization na on (to chyba najwiecej daje), potem dalem ten fokus z fourier analysis i tylko w czerwieni z noise reduction na 1 (lub na 1.5), black threshold nie pamietam ale chyba 6 czy 8. Na histogramie ustawiam tak zeby bylo 50%-60% maks, bo inaczej wawelet przepali najjasniejsze punkty w post procesie. Do tego jeszcze ADC tool do korektora dyspersji uzylem, ale i tak tam bylo ok
  • Odpowiedz