Wpis z mikrobloga

Czym zastąpić chipsy na redukcji?

Mam wliczoną paczkę chipsów w swój tygodniowy bilans kaloryczny – waga spada, aktywność jest na odpowiednim poziomie, makro się zgadza, więc ogólnie wszystko wygląda dobrze. Mimo to chciałbym znaleźć alternatywę o niższej kaloryczności, najlepiej w granicach 350 kcal na 100 g zamiast standardowych 550 kcal w chipsach.

Nie chcę jednak żywić się warzywami jak zwierzę roślinożerne.
Sprawdzałem sery, suszoną wołowinę, pieczone chipsy, popcorn, ale nic z tego mnie nie przekonało.

Może macie jakieś inne propozycje?

#dieta #redukcja #odchudzanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@modzelem
Ja zamieniłem na mieszaninę orzeszków, pestek i suszonych owoców. Niby kaloryczność podobna, ale zjeść 100g chipsów to 10 minut roboty, a zjeść 100g mieszanki na raz to praktycznie dla mnie niemożliwe. Do tego oprócz tłuszczy jest tam sporo białka.
  • Odpowiedz
@modzelem
- chipsy z jabłka (popularne, ale jesz po prostu suszone jabłko)
- chipsy z soczewicy (nawet lepsze niż te ziemniaczane, ale też droższe, i trudno dostępne, ale są np. w Auchan). Bardzo polecam.

Nie chcę jednak żywić się warzywami jak zwierzę roślinożerne.
  • Odpowiedz
  • 0
Przecież chipsy to ziemniaki, a to warzywo xD

@mk321: bardziej miałem na myśli chipsy z jarmużu.
W---a też może być z ziemniaków, ale nie o to chodzi.

Może jakieś orzechy? Brzmi jak podobna przekąska, jak ci się chce
  • Odpowiedz
@modzelem: Ja polecam "CRUNLIGHT Chipsy wielozbożowe" smak fromage, cała paczka czyli 70g ma 340 kcl, są bardzo smaczne jak na takie fit czipsy i jest ich sporo objętościowo więc nie przejmuj się że tylko 70g
  • Odpowiedz
to ma jeszcze więcej kalorii.

@modzelem: Więcej, niż co? Paczka tłustych chipsów? :P Orzechy nie musza być od razu z tłuszczem, a sycące są raczej bardziej, niż podobna ilośc kalorii w chipsach
  • Odpowiedz