Wpis z mikrobloga

Jestem na etapie adaptacji projektu i stoję przed dwoma dylematami

- pierwszy dosyć łatwy i skłaniam się do niego - w domu piętrowym na parterze dołożyć bloczek i zrobić wysokość sufitu 3m
- drugi to zamiast fundamentów zrobić płytę fundamentową

Co myślicie na te tematy ?

#budownictwo #budujzwykopem #dom
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zeek: Myślę, że ok tylko upewnij się, że podniesienie o bloczek głupio nie będzie wyglądać (na 99% nie, ale sprawdź) Sam robiłem w zasadzie tak samo.
  • Odpowiedz
@zeek: na etapie adaptacji jak najlepiej, dobry czas na wprowadzanie zmian.
Co uważam?
Jak chcesz mieć wyżej sufit, to faktycznie podniesienie ścian jest potrzebne.
Płyta jest pewniejszym rozwiązaniem niż fundament, może nieco droższym. W niektórych przypadkach jedynym możliwym.
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2 większa energooszczędność, brak możliwości pękania ścian i gdybym zdecydował się budować z prefabrykatów keramzytobetonowych mam taką możliwość (wymagają płyty)
  • Odpowiedz
@zeek po co Ci te 3m? Żeby mieć więcej do ogrzewania i większe okna do kupienia, bo bez nich będzie wyglądało dziwnie?

Płyta jest dobra jak masz niestabilny grunt. Masz niestabilny grunt?
  • Odpowiedz
@zeek bez przesady z energooszczędnością, przecież zwykły fundament też można dobrze zaizolować, o ile wykonawca nie ma IQ rozwielitki.
  • Odpowiedz
@zeek: podniesiesz parter o bloczek to pamiętaj że zmieniaja się wymiary schodów, żeby nadal wyszły wygodne musza zajmować więcej miejsca. Czesto jest to dość trudne do przeprowadzenia w gotowych projektach
  • Odpowiedz
gdybym zdecydował się budować z prefabrykatów keramzytobetonowych mam taką możliwość (wymagają płyty)

@zeek: to jest bardzo dziwne wymaganie, trzymał bym się z dala od takiego wykonawcy.

Płyta będzie cię kosztowała majątek, a oszczędność energii nigdy nie pokryje różnicy. Sam chciałem płytę, ale jak wszystko przeliczyłem, włączając utraty energii, uznałem że to bez sensu.
  • Odpowiedz
@Djelon
'oszczędność energii nigdy nie pokryje różnicy.'
Pamiętam jak sąsiad się zastanawiał czy dać dychę styropianu na elewację bo jak liczył to mu wychodziło że się nigdy nie zwróci a teraz by się opłaciło i 20
  • Odpowiedz