Wpis z mikrobloga

@Saeglopur: Moze sprawdz jak dziala Starlink zamiast wypisywac pierdoły. Chociaz i tak ma swoje wady no ale obecnie porownywalnej konkurencji nie ma, klasyczne systemy satelitarne tez maja swoje wady oraz inna architekture, wysokosc na orbicie, ilosc satelit.
  • Odpowiedz
napisz nam wszystkim czy łatwiej trafić taki nadajniczek czy

@Saeglopur: nie jest, przecież od dawna wiadomo, że Eutelsat może go sprawnie i szybko zastąpić.
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Szybka transmisja danych wymaga szerokich kanałów, szerokie kanały dostępne są tylko w mikrofalach, a mikrofale zapewniają łączność tylko pod warunkiem widoczności optycznej anten.
  • Odpowiedz
@frutson w satelitę może i trudniej trafić (ale jest to wykonalne) ale o wiele łatwiej jest system satelitarny zakłócać ponieważ akurat Starlink działa na znanych zakresach częstotliwości. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby nad danym terenem wysłać balon stratosferyczny generujący nad danym obszarem zakłócenia w wybranym paśmie odcinając łączność. Poza tym z odpowiedniej wysokości i korzystając z odpowiednich anten i triangulacji jesteś w stanie namierzać terminale Starlinka z dokładnością do metrów.
  • Odpowiedz
@dktr 20Mhz w niskim paśmie też da radę. 420-550Mhz w systemie CDMA/WCDMA może być do wykorzystania w szybkiej transmisji poniżej progu szumów.
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l: W miejscu z zerowym sygnałem zamiast LHGG z LTE rozważałem Brdy i Starlinka (gdy był jeszcze ten większy pierwszy) - jest troche tych usług ale przypuszczam że inne po prostu mogłyby nie obsłużyć teraz od razu takiego ruchu? Do tego ta mobilność Starlinka, to że sam się wyceluje zamiast tradycyjnego talerza.

Choć widzę że teraz Brdy normalnie sprzedaje Starlinka :D

Ale inne rozwiązania satelitarne wcale nie są juz z tradycyjnymi talerzami
Saeglopur - @majk3l:  W miejscu z zerowym sygnałem zamiast LHGG z LTE rozważałem Brdy...

źródło: intellian-c700

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
9 lat temu xd
Ale Starlink pozwala zasilić sieć dla serio wielu użytkowników, musze poszukać czy inne wspolczesne rozwiazania też
Saeglopur - 9 lat temu xd
Ale Starlink pozwala zasilić sieć dla serio wielu użytkowni...
  • Odpowiedz
  • 0
Eutelsat Oneweb

@zmarnowany_czas: Bingo, czyli mają już osobną markę i widzę że też taką przepustowość że mogą być źródłem internetu dla całego apartamentowca przykładowo, dużej firmy, może osiedla małego, obozu/bazy - widzę że używają w strefach wojny, kryzysach
  • Odpowiedz
@frutson: Wszystkie zagłuszysz. Ale jedne łatwiej, drugie trudniej. Systemy naziemne trudniej zagluszac i paradoksalnie da sie zmontowac taki system naziemny ktorego pozycji ciezko bedzie namierzyc ale to wymaga zaprojektowania zlozonej struktury nadajników oraz systemu synchronizacji.
  • Odpowiedz
@Saeglopur starlink wygrywa jedna rzeczą, ilością satelit. To że spacex ma najtańsze rakiety a wysyłając je samemu jeszcze nie opłaca marzy powoduje że z tym sa najbardziej konkurencyjni. I nawet oneweb był wystrzeliwany przez rakiety spacex.
  • Odpowiedz