Wpis z mikrobloga

@Niewiemja: rozumiem, ja w sumie zaczynałem z papryką jako ciekawostką, takim dodatkiem do pomidorów żeby wogole zobaczyć czy sobie z tym poradze, w sumie nadal mało wiem o paprykach, ale Wysiałem chyba z 8 odmian w tym roku, pewnie z 24 krzaczki posadze bo planuje nowy foliak na pomidory to akurat w starym mi się tyle zmieści papryk.
  • Odpowiedz
@Niewiemja: chce kilka habanero posadzić w pojemnikach na tarasie i traktować jako ozdobę bardziej, podobno habanero mają ładne krzaczki.
A tunel miałem stary rozebrać i postawić większy, ale mam dość miejsca to stwierdziłem że zostawię stary na papryki.
  • Odpowiedz
@Niewiemja: no wogole mam chyba takie te odmiany dziwne trochę bo ja to sobie wybrałem jakieś takie randomowe ze sklepu ale siostra mi dała nasiona jakichś dziwniejszych, habanero w dwóch kolorach, jakieś zebrange i jeszcze coś tam. Ona uprawia już kilkanaście sezonów papryki i takie bardziej wymyślne ma, ja chciałem se Jolantę i jakiś miks słodkich Legutko wysiać i zobaczyć co wyjdzie, ale ta mi nasion nawciskala i teraz się
  • Odpowiedz
  • 0
ja chciałem se Jolantę i jakiś miks słodkich Legutko wysiać

@Sriracha: A daj pan spokój :D Te polskie odmiany nie dość że nie chcą rosnąć to jeszcze plon z nich mały :D Jak chcesz słodką wysiej sobie Boldoga albo Anaheim
  • Odpowiedz
@Niewiemja: no mówiłem że się nie znam, stąd to pytanie o multiplaty.
Ogólnie to było tak że rozmawiałem z siostrą że sobie ten stary tunel na papryki zostawię, a jak pokazalem jej jakie nasiona kupiłem to mi powiedziała że są c-----e i dała mi po kilka nasion różnych takich jej żebym sobie posprawdzal. No i tak to wyszło, coś będę improwizował i jako to będzie chyba. Mam jeszcze od niej
  • Odpowiedz
  • 0
@Sriracha: No najlepiej wysiewać jak najwięcej odmian na początku, potem będziesz już miał rozeznanie które gorsze, które lepsze. Papryki wcale nie są trudne w uprawie. Powodzenia, udanego sezonu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Sriracha: z mojej perspektywy z multipalety są zdecydowanie bardziej wygodne i mniej skomplikowane. Zdecydowanie łatwiej przesadzać później do doniczek. Bez problemu też można od razu zaplanować ile czego posiać.
  • Odpowiedz
@woskrosenie: no ja robiłem e zeszłym roku jak z pomidorami, podważałem cały rządek i wybierałem pojedyncze, to to akurat mam opanowane na tyle że żadna zaleta jak dla mnie.
To uporządkowanie trochę do mnie przemawia ale chyba że względu na miejsce jednak zostanę przy swoim sposobie.
Tu na jednym miltiplacie jak dobrze.licze są 54 roślinki, ja na jednej kuwecie podobnej wielkości mieszczę jakies 120 pomidorów, z 50 papryk i 20+
  • Odpowiedz