Wpis z mikrobloga

Jaki router kupić, żeby wymienić ten badziew od multimedii? Kiepsko to działa z wifi, muszę być ciągle na kablu jak pracuję. Może jak przejdę na 5gHz to coś się poprawi. Ten sprzęt od nich nie obsługuje tego pasma. Chciałem dobrać samodzielnie coś innego, ale nie bardzo rozumiem po co jest ten żółty kabel.

#multimedia #internet #pc #sprzetkomputerowy #router
Satanistic - Jaki router kupić, żeby wymienić ten badziew od multimedii? Kiepsko to d...

źródło: IMG_20250309_133739

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Satanistic: to światłowód. Jedyne co możesz zrobić to podpiąć kablem LAN swój router a na tym wyłączyć całkiem wifi. Na nim jest cała konfiguracja Twojego połączenia. Bez niego nie będziesz miał internetu.
  • Odpowiedz
Jeszcze bardziej ten światłowód odegnij przy routerze to będziesz miał lepszy dostęp

A tak serio, kup se mikrotika, podłącz go do multimediowego routera, multimediowy router w tryb bridge, i masz rozwiązanie
  • Odpowiedz
  • 1
@Kulfonix: @kidi1 @Jestem_Tutaj @agregat97
Ten światłowód i całe pudło jest wsadzone w skrzynkę wewnątrz ściany, taki miał na to pomysł deweloper :D Dlatego i kabel taki pokręcony, ale połączenie nawet poza skrzynką jest kiepskie, wystarczające jedynie do klikania po telefonie.

Ma sens w takim razie podpinanie pod niego własnego routera, albo mikrotik jak kolega proponuje?

Gadałem 2 razy z multimedia o moim problemie, przy 1 rozmowie mówili,
  • Odpowiedz
@Satanistic: Router już masz. Kup access point który wspiera 5 GHz AX / AC i będzie git. W tym sprzęcie od ISP wyłącz wifi całkiem i tyle.
  • Odpowiedz
@Satanistic Jo jebia… „tak tak, droższy pakiet i jeszcze telefon domowy pan weź to będzie działać a jak pan weźmiesz pakiet HBO to pan bendziesz miał 5ghz, muwie panu. To jak? Bierzesz pan? Bo mie ostatni modemik 5ghz został a klyent jusz jedzie po jego” ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Posiadam telewizje, internet 600Mb(pobieranie) 100 Mb (wysyłanie) od Orange światłowód i w tym modemie już jest wbudowany router
  • Odpowiedz
  • 1
@Kulfonix: Swiatlowod jest, ale router dali z limitem na 2.4 :D Nad zmiana oczywiscie, ze myslalem, a nawet zamierzam jak tylko upłynie umowa. W zeszlym roku chcialem u nich przenieść usługę na firmę, to powiedzieli mi, ze to trzeba zerwać obecną i podpisać nową, ale na okres kilku lat. Uznałem, że zostawie jak jest i się domęczę.
  • Odpowiedz