Wpis z mikrobloga

@blackghost: zapowiadane ćwiczenia nie są obowiązkowe. Natomiast, jeśli taki układ komuś rzeczywiście nie pasuje, to powinien wyjechać jak najszybciej do innego kraju. W innym przypadku wyraża się zgodę na taki stan rzeczy.
  • Odpowiedz
@Fattek:

powinien wyjechać jak najszybciej do innego kraju

Polska polityka po dołączeniu do UE. Młodzi niech jadą na zachód, pracują tam i płacą podatki, a my będziemy dostawać dotacje unijne. Neokolonializm
  • Odpowiedz
@Fattek: jak to ma się do zapowiedzi że każdy mężczyzna będzie przeszkolony i że stworzą odpowiednie zachęty byś się zgodził. Na ulgi podatkowe to bym za bardzo nie liczył bo wiadomo jak finanse państwa stoją ale jakiś dodatkowy podatek pewnie będziesz musiał przełykać co roku jak nie weźmiesz udziału w szkoleniu
  • Odpowiedz
Ale co to w ogóle znaczy, że na szkolenia trafią "wszyscy"? Ruszą nowe komisje dla każdego obywatela czy o co chodzi? Będą sprawdzać czy mający D lub E na wózku inwalidzkim przypadkiem nie zaczął chodzić? A może po prostu wszyscy to wszyscy i niezależnie od stanu zdrowia masz umieć złożyć kałacha? Bo nie będę zdziwiony żadną opcją.
  • Odpowiedz
@jfrost: nie na każdy problem doradziłbym opuszczenie kraju. Niemniej, już bez tych szkoleń rząd ma pełnie narzędzi, by wysłać kogoś do koszar. Konstytucja mówi o obowiązku obrony ojczyzny, a służba wojskowa jest tylko zawieszona i w razie jakiejkolwiek większej inby możliwa do odwieszenia na pstryknięcie palca. Stąd, jeśli ktoś uważa, że się na to rzeczywiście nie godzi, to jedyną opcją jest bycie poza terenem Polski.
  • Odpowiedz
@blackghost: a jakie widzisz attelrnwty by wyszkolic masy ludzi do poziomu chocby podstawowego zolnierza peichoty? Bo zbliza sie wojna z ruskimi i lepiej miec nawet 30 dniowe szkolenie niz 3 dniowe po rozpoczeciu walk.
  • Odpowiedz
@Aster1981: Ale na co Rosji wojna z NATO / resztą Europy? Tak na chłodno, ja wiem, że jest poruszenie, mówi się o szkoleniach, zbrojeniach itd. Rosja już przez X lat nie może przebić się przez jakieś wiochy na Ukrainie a miałaby ruszyć na zachód? Nawet jak odbuduje swój potencjał czy go nawet zwiększy - po co? I jak?
  • Odpowiedz
@darek-jg: tam jest tylko powiedziane o tym, żeby wszyscy mężczyźni byli szkoleni na wypadek wojny. To jest bardzo ogólne stwierdzenie i nie dotyczy tylko szkoleń stricte koszarowych. Może równie dobrze oznaczać, że wdrożą jakieś systemy, które umożliwią zdobywanie "wiedzy wojennej" w szkołach, zakładach pracy czy jakiś urzędach. Żeby było to powszechnie dostępne. Szczegóły do końca roku mają być, a znając ten rząd to to spuchnie i z zapowiedzi nic nie
  • Odpowiedz
@jfrost zastanawia mnie skąd Wy macie takie informacje

Bardzo proszę o info gdzie ktoś oficjalnie mówi że wszyscy obowiązkowo zostaną przeszkoleni

Widziałem info gdzie mówiono o tym że szkolenie jest dobrowolne, albo na dzień coś tam i na miesiąc i że zapraszają kobiety i mężczyzn

Ale widzę że tu jest jakieś obesranie zbroi jakby była przymusowa mobilizacja - może coś mnie ominęło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@za57o: na ćwiczeniach tylko fala i robienie louda starszemu szeregowemu. Weź zejdź na ziemię na przymusowych może by tak było że broni nie zobaczysz szybko ale to są ochotnicze.
  • Odpowiedz