Wpis z mikrobloga

@PiotrFr jeździ, zadowoleni wszyscy. Nawet na zakupy jeździmy tym małym ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wallbox dołożyłem, po początkowej fazie na ładowanie " wszędzie gdzie się da" teraz ładujemy z solarów. Tu mogę naprawdę polecić system Froniusa - Wallbox działa super z falownikiem i wykorzystuje prąd z paneli.

Na darmowych publicznych? Kurde, tutaj w AT nie widziałem jeszcze darmowej ładowarki.

I lubię karpika od kierowców za mną jak
  • Odpowiedz
  • 1
@19ludwik91:

I lubię karpika od kierowców za mną jak zaczynam przyspieszać

Zwłaszcza przy wyższych prędkościach, gdzie auta z tych semgentow są
  • Odpowiedz
@PiotrFr ale odczucia prędkości są o wiele wyższe - jadąc ta mydelniczką 100 mam wrażenie że jade120-130.

U mnie nie opłaca mi się wysyłać do sieci, więc stawim na autokonsumpcję ( co w sumie jest faktyczną ideą fotowoltaiki moim zdaniem)

Faktycznie, jak zszedłeś na 8kwh/100 ? U nas jest 14,1(zima, mrozy) do 13,3 teraz wiosną.
  • Odpowiedz
  • 0
@19ludwik91: zależy od jazdy. Taki mieszany wokół komina z prędkościami do 100 wychodzi 8-8.5 kWh przy nie zimowych temperaturach.
No i styl jazdy, żona jeździ wolniej i zużywa 2-3 kWh więcej xD
  • Odpowiedz
@PiotrFr to sie wydahe niemozliwe. Najmniej jak podaje ev database twingo zuzywa ok 10-11 kWh/100km po miescie, ok 16kwh/100km po trasie.
Jechales 50km z Gorki zeby zejsc do takiego zuzycia?
  • Odpowiedz
  • 1
@19ludwik91: płasko ale za to często wieje jak to na wybrzeżu Atlantyckim. To gorsze niż górki, bo tam w sumie 90% można odzyskać

@kendziu666 oczywiście że możliwe. Na zużycie ma wpływ wiele czynników. Dane z ev database może zawierający straty przy ładowaniu jak w wltp.
Gdybym jechał 50 km z górki to było by 0 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz