Wpis z mikrobloga

Mirki pomocy. Kilka dni temu z discorda do wszystkich znajomych i na serwery poszły wiadomości o rzekomej 50€ gift card. Dzień później z konta Steam (żadnych alertów o logowaniu, tylko poszły wiadomości). Potem na moim Spotify ktoś odpalał latynoskie playlisty, a teraz moje konto na X ma zmienione hasło i włączoną dwustopniową weryfikację. Reddit i Amazon zablokowały mnie z powodu podejrzanych aktywności.

Staram się ogarniać temat, zmieniam hasła tam, gdzie widzę coś dziwnego.

Najdziwniejsze - hasła są różne, dwa różne maile. Na konto Steam nie logowalem się parę miesięcy.

Jedynie przychodzi mi do głowy, że na kompie mogłem pobrać jakieś torrenty z niespodzianką, ale też nie włączałem tego komputera od momentu wiadomości z dsc.

Ktoś miał podobną sytuację? Jakieś pomysły co mogło spowodować, jak to ogarnąć?
#pomoc #security
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zihzy: odpal sobie jakis process explorer i cokolwiek dziwnego wrzuc na virustotal jednym kliknięciem.
Dobrze miec jakiegokolwiek antywirusa/antymalware wspierajacego defendera oraz do tego np firewall tiny.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@xyz_xyz właśnie kompa nie odpalałem jeszcze praktycznie od czasu pierwszego ataku, jak wrócę do domu to w takim razie dokładnie przeskanuje wszystko
  • Odpowiedz
@Zihzy: wygląda jak kradzież tokenów sesji przez wtyczke do przeglądarki. Samo zmienianie haseł może nie wystarczyć dobrze jest poszukać opcji wylogowywania że wszystkich urządzeń.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@virusriddle nawet po zmianie hasła wlasnie komuś znowu udało wejść na Instagrama.
Mimo tych wszystkich logowan nie zauważyłem żadnych konkretnych szkód których szukają - poza wiadomościami na steam i discord
  • Odpowiedz