Wpis z mikrobloga

Wy naprawdę myślicie, że w tych szkoleniach chodzi o przeszkolenie kogokolwiek? W tych szkoleniach chodzi tylko i wyłącznie o złożenie PRZYSIĘGI WOJSKOWEJ. W momencie złożenia przysięgi wojskowej już na zawsze przestajesz być cywilem i stajesz się ŻOŁNIERZEM. Co to zmienia? Bardzo dużo.
W momencie wybuchu wojny cywil pozostaje cywilem. Cywil ma prawo opuścić kraj. Cywil nie ma obowiązku walki. Cywil nie jedzie na front. A żołnierz? W momencie wybuchu wojny żołnierz ma bezwzględny obowiązek stawienia się w jednostce. Żołnierz musi walczyć. Żołnierz jedzie na front.
A co jeżeli odmówi, co jeżeli się nie stawi w jednostce? Zostaje DEZERTEREM.
A co grozi za dezercję w czasie wojny? KARA ŚMIERCI.
Rządowi nie chodzi o przeszkolenie kogokolwiek, rządowi chodzi tylko i wyłącznie o prawne zrobienie żołnierzy z jak największej ilości cywili, bo nad żołnierzami w czasie wojny mają pełną władzę.

#obowiazkowecwiczeniawojskowe #polska
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czz17: Slaba teoria. Juz predzej by zmienili prawo ze kazdy z kategorią A to zolnierz i wszyscy by zapomnieli po tygodniu niz robili tak duze przedsiewziecie
  • Odpowiedz
@czz17: W przeszkolenie wierzą osoby o jednocyfrowym IQ. Ukraińcy szkoleni we Francji wytrzymują na froncie nie więcej niż 30 dni. Potem albo giną albo nie nadają się do walki (utracone ręce i nogi)
  • Odpowiedz
W tych szkoleniach chodzi tylko i wyłącznie o złożenie PRZYSIĘGI WOJSKOWEJ. W momencie złożenia przysięgi wojskowej już na zawsze przestajesz być cywilem i stajesz się ŻOŁNIERZEM. Co to zmienia? Bardzo dużo.

@czz17: Średnio 1,5 bzdury na każde zdanie xD
  • Odpowiedz
Slaba teoria. Juz predzej by zmienili prawo ze kazdy z kategorią A to zolnierz i wszyscy by zapomnieli po tygodniu niz robili tak duze przedsiewziecie

@mackbig: technicznie to każdy po WKL-ce jest w rezerwie, przysięga to takie tam, o, dekorum.
  • Odpowiedz
@czz17: 10 kopiejek wpadło? Oświece ruskiego trolla:
W Polsce nie ma kary śmierci. Cywil ma obowiazek stawic sie w jednostce jak dostanie karte przydziału mobilizacyjnego. Dla ruskiego scierwa cywile sa fajniejsi - rzadko stawiaja opór, łatwiej zabić, zgwałcić.
  • Odpowiedz
@czz17: na Ukrainie żadnego szkolenia nie musiałeś mieć, podczas wojny nikt nie będzie pytał czy chcesz czy nie chcesz, ważne że możesz nosić karabin. Jeśli ktoś wierzy, że kraj się obroni z obecnym stanem osobowym to się myli, w tydzień nie będzie z tego nic.
  • Odpowiedz
  • 9
@mackbig: No właśnie nie. Bez złożenia przysięgi wojskowej nie zostaniesz żołnierzem, automatyczne narzucenie na kogoś bycia żołnierzem to łamanie konstytucji i podstawowych praw człowieka. To by nigdy i nigdzie nie przeszło. Ale „szkolenia” z przysięgą na końcu już tak.
  • Odpowiedz
  • 5
@ScypioAfricanus: Napisałem inaczej niż myślisz i już mnie wyzywasz od trolla? Od zawsze w Wojsku Polskim była kara za dezercję w czasie wojny, teraz jest do 5 lat, ale w czasie pokoju? W każdym razie nie zmienia to sensu wypowiedzi. Jak myślisz, że cywil szkolony kilka dni (szkolenia weekendowe) czy nawet kilka tygodni staje się efektywnym żołnierzem, to chyba w życiu nawet na strzelnicy nie byłeś, w kilka dni nie
  • Odpowiedz
  • 27
@ScypioAfricanus: Cieszę się, że rozmawiam z żołnierzem i mam do Ciebie ogromny szacunek. Dziękuję, że jesteś, szkolisz się i będziesz bronił naszej ojczyzny. Tylko czemu Wojsko Polskie nie zaprosiło mnie na szkolenie jak miałem 19 lat i siedziałem na dupie między maturą a studiami przez 4 miesiące? Chodziłem sobie wtedy do Związku Strzeleckiego, chciałem cokolwiek umieć. Nawet WOTu wtedy nie było. Teraz po latach mam małą firmę i rodzinę, zostawiłem
  • Odpowiedz
  • 6
@padamczyk: W poprzednich planach OSW tak było, aktualnie czekamy na ustawę, Tusk oficjalnie zapowiedział, że potrzebujemy OSW, bo ma być 500 tysięcy żołnierzy, czyli sam już na to odpowiedział.
  • Odpowiedz
@czz17: masz rację, wcześniej była DZSW do przekonania obywateli do złożenia przysięgi ale koalicja nie chce zatrudniać aż tylu żołnierzy więc wymyślili szkolenia 2 tyg
  • Odpowiedz
@czz17 otóż nie, od czasu wejścia w zycie ustawy o obronie ojczyzny głosami pisu i ko KAŻDY po kwalifikacji wojskowej jest żołnierzem pasywnej rezerwy w stopniu szeregowego. Pasywnej czyli nie jesteś przypisany do jednostki, ale mogą cię wezwać na 6 miesięcy ćwiczeń co roku.
  • Odpowiedz
od czasu wejścia w zycie ustawy o obronie ojczyzny głosami pisu i ko KAŻDY po kwalifikacji wojskowej jest żołnierzem pasywnej rezerwy w stopniu szeregowego.

@Lucider5: dopiero od tej ustawy? Ja dostałem taki wpis do książeczki krótko po zniesieniu obowiązkowego poboru w 2011.
  • Odpowiedz
@czz17: dlatego, że wiekszosć twoich rówieśników i ich rodziców była przerażona, ze ich dziecko moze trafić do woja. Poza tym przez większość czasu uważano, ze do wojska idą tylko nieudacznicy, którzy nie potrafia nic innego. A szkolen nie robiono bo politycy mieli to w dupie no bo jestesmy w NATO i wojny w europie nie bedzie. Nikt nie chciał podejmować niepopularnej decyzji. No i klops
  • Odpowiedz