Wpis z mikrobloga

#mechanikasamochodowa
Ciężka sprawa.. DAF XF 2023 rocznik, kierowca zadzwonił bo stanął na drodze i nie mógł już odpalić jakby miał jakiś problem z paliwem. Podpiąłem kompa i cholera niedoczytalem wszystkich błędów w pośpiechu zwróciłem uwagę tylko na te związane z paliwem i rzeczywiście były. Wymieniłem mu na miejscu filtr paliwa bo był czarny i filtr od tej ręcznej pompki potem zrobiłem płukankę takim detergentem do czyszczenia wtryskiwaczy. Odziwo odpalił bez większych problemów i przepalił 5 litrów tej mieszanki. Usunąłem błędy ale przejechał tylko kilka metrów bo odrazu dostał komunikat o niskim cisnienu oleju. Podpiąłem kompa jeszcze raz i znowu te same błędy.
Tak czy inaczej ciężarówka na lawetę i do garażu. Teraz pytanie:
Problem z wałkiem rozrządczym czy może ECU do wymiany a może coś innego? Przebieg ponad 350tys km przejechane
Maurry - #mechanikasamochodowa 
Ciężka sprawa.. DAF XF 2023 rocznik, kierowca zadzwon...

źródło: temp_file6554314369585987166

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Maurry: wygląda jakby coś masę zjadło od czujnika temp I czujników cisnien. CR nie odpali jak nie będzie widział ciśnienia paliwa prawidłowo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@b2_spirit ciśnienie na magistrali jest i mieści się w normie nie widzę tam żadnych spadków, ciśnienie oleju czyta po włączeniu i randomowo pokazuje 0.6 albo 1.5 bar i stoi bez względu na to czy ruszam z miejsca czy stoję w dodatku ostrzeżenie o niskim poziomie ciśnienu w oleju pokazuje się i znika i tak na okrągło. Słucham co więcej mogę zrobić tym programem. Wydaje mi się że po prostu krzywki na
  • Odpowiedz
@Maurry odepnij kostkę od czujnika ciśnienia oleju i sprawdź czy nie masz tam oleju. Miałem w MX 11 przypadek ze klapa BPV robiła zwarcie i też sypał błędami podobnymi. Wykręć i przeczyść czujnik ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym może być zabity sadzą
  • Odpowiedz
@Maurry nie mam przed schematów przed soba ale w Davie możesz sprawdzić czy czasami te czujniki z których masz błędy nie są na wspólnym CAN-ie lub nie mają wspólnego zasilania. Jeżeli mają wspólne zasilanie to zacząłbym od bezpieczników
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mafiozorek3 na wałku masz tam krzywki nie pamiętam czy to ostatnia czy przedostatnia ale jeżeli jest wytarta to nie będzie dociskała pompy przez co mogą być spadki ciśnienia oleju, podobnie jest z paliwem I wydaje mi się że nawet jak zrobiłem płukankę i wymieniłem filtry a błędy nadal występują to problem leży gdzieś na wałku. Nie jestem pewien ,ale w tygodniu pewnie będę musiał się za to zabrać.
  • Odpowiedz
@Maurry rozumiem, ale skoro jest dtc, ze na pinach sygnałowych jest zbyt wysokie napięcie to ecu widzi zbyt wysokie ciśnienie paliwa na listwie i reguluje to zaworem i czasem wtrysku. Stad uważam, ze warto pierw rzucić okiem na instalację.

Ale ekspertem w tych silnikach nie jestem. Ciekaw jestem co tam się dzieje
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mafiozorek3 jasne na pewno rozsądniej jest rzucić okiem wpierw na instalacje dopiero potem zacząć rozgrzebywać. Co do tych błędów to nie sugerowałbym się tak w 100% nie wiem dlaczego ale prawie zawsze te błędy wskazują na problemy gdzieś w elektryce chociaż w rzeczywistości działa to tak że jakiś komponent mechanicznie nie działa prawidłowo i wysyłany jest sygnał że akurat był jakiś spadek lub wzrost w napięciu.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@b2_spirit jakaś masakra...
Podpiąłem manometr pod czujnik ciśnienia oleju aby sprawdzić rzeczywiście jakie tam mamy wartości, i odziwo pokazywało 2,5 bar czasem podchodziło nieco ponad 3 czyli jest ok. Wymieniłem dla pewności czujnik na nowy ale problem nadal występował bo nie chcialo usunac błędu. Zrobiłem test przewodności z czujnika do ECU ten test też nic nie wykrył bo przewodność niby była, powtórzyłem jeszcze raz test ale tym razem przez żarówkę aby
  • Odpowiedz