Wpis z mikrobloga

A to ja dokonam nietypowego połączenia #obowiazkowecwiczeniawojskowe oraz #programista15k bo myślę że część osób (szczególnie z #programista15k) będzie tym zainteresowana i w mojej opinie to jest rzeczywiście coś na co powinna być zwrócona uwaga.

Tak więc załóżmy, że wezwą was na szkolenia (i rzeczywiście na nie pójdziecie) lub nawet sami wyrazicie chęć podszkolenia wojskowego w ramach #pasjonat15k ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zgodnie z przepisami wojsko oprócz tego, że zapłaci wam wasz żołd to jest zobowiązane zwrócić wam utracony dochód. Jeśli wezwą was na miesięczne szkolenie to muszą wam dodatkowo zapłacić wasze 15k których nie zarobiliście bo nie mogliście pracować.

Jak wiadomo większość siedzi na ryczałcie a żeby uzyskać zwrot utraconego dochodu musicie dostarczyć dokument potwierdzający dochód. Tak, dochód i ustawa mówi o tym wprost. Nie dostaniecie żadnego dokumentu potwierdzającego dochód a potwierdzenie przychodu nie zostanie przyjęte. Z tego powodu wasz dochód zostanie policzony jako minimalna krajowa i może nie starczyć na ratę leasingu ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ogólnie abstrahując od całej sytuacji z #obowiazkowecwiczeniawojskowe to IMO to jest naprawdę bubel prawny na który należy zwrócić uwagę.

#prawo #wojsko
Benzen - A to ja dokonam nietypowego połączenia #obowiazkowecwiczeniawojskowe oraz #p...

źródło: dochod

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Benzen: Człowieku, my mówimy przy obowiązkowych ćwiczeniach wojskowych o wysyłaniu chłopaków na przemielenie w okopach, a Ty mi piszesz o tym, że rozliczenia w ćwiczeniach wojskowych nie mają sensu. xD Przecież MON zakłada z góry, że jesteś zwykłym zasobem do przemielenia i w dupie ma Twoje przychody.
Jest takie powiedzenie z czasów międzywojnia - Polacy to Ruscy, którzy myślą, że są Francuzami, to idealnie oddaje mentalność naszych polityków.
  • Odpowiedz
  • 0
wysyłaniu chłopaków na przemielenie w okopach

@SonidoStark: A to rzeczywiście doszło do nieporozumienia bo ja pisałem wyłącznie o szkoleniu co miałem nadzieję, że wyraźnie podkreśliłem ()
  • Odpowiedz
Jeśli wezwą was na miesięczne szkolenie to muszą wam dodatkowo zapłacić wasze 15k których nie zarobiliście bo nie mogliście pracować.

@Benzen: Ten cytowany fragment ustawy tego nie mówi. Dostaniesz ekwiwalent, który jest ułamkiem twoich dochodów i nikt nie będzie więcej o tym z tobą gadał.
  • Odpowiedz