Aktywne Wpisy

HoroLive +48
Nei rozumiem, jak ludzie mogą nie chcieć zostać rodzicami. Jest tyle plusów, które przewyższają minusy. Ludzie którzy nie chcą zdecydować się na dzieci są trochę egoistami, tylko co im po tym, że będą mieli teraz "łatwiej" skoro przyjdzie kiedyś smutek i starość? Kilka plusów posiadania dziecka:
Bezwarunkowa miłość – dziecko kocha Cię za to, kim jesteś, a nie za to, co masz czy co osiągnąłeś.
Więź rodzinna – budowanie bliskiej relacji z dzieckiem to
Bezwarunkowa miłość – dziecko kocha Cię za to, kim jesteś, a nie za to, co masz czy co osiągnąłeś.
Więź rodzinna – budowanie bliskiej relacji z dzieckiem to

Anawa73 +2
Mirki, pytanie do ekspertów bo się stresuję. Wymusiłem pierwszeństwo na radiowozie, policja wydała krótki sygnał dźwiękowy, nie wiedziałem jak się zachować, zjechałem na lewy pas i kontynuowałem jazdę. Na skrzyżowaniu radiowóz zatrzymał się na mojej wysokości na prawym pasie i wywiązał się następujący dialog:
-Chce Pan jeszcze raz prawo jazdy robić?
-No lepiej byłoby nie...
-No to lepiej nie.
Kontynuowaliśmy jazdę swoimi pasami, około pół kilometra dalej radiowóz zjechał przede mną na
-Chce Pan jeszcze raz prawo jazdy robić?
-No lepiej byłoby nie...
-No to lepiej nie.
Kontynuowaliśmy jazdę swoimi pasami, około pół kilometra dalej radiowóz zjechał przede mną na
Jak rozmawiam ze znajomymi w szkoły średniej to wszyscy którzy dobrze zarabiają 10k+ i pracują w sektorze prywatnym, pracują dla firm z największych metropolii. Dziś takie miasto 200k nie oferuje już dobrze płatnej pracy z wyjątkiem paru zawodów typu lekarz czy stomatolog. Bez znajomości zostaje co najwyżej urząd albo jakieś lokalne korpo, które jest tam, tylko dla tego, że może zapłacić połowę stawki z Warszawy na lokalnym rynku a i tak będzie miała chętnych do pracy.
Problem demograficzny, czy z nieruchomościami można by było przynajmniej częściowo rozwiązać, gdyby nie centralizacji całego korpo w największych aglomeracjach. Dziś ludzie są zmuszeni żyć w małych mieszkaniach, czy dojeżdżać po godzinę do pracy, bo nie innego rozwiązania nie ma. Nie sprzyja to rodzicielstwu, brakuje zarówno przestrzeni jak i czasu na normalne życie.
Dla przykładu takie niemcy czy szwajcaria mają wiele siedzib dużych koncernów zlokalizowanych w miastach i miasteczkach kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców. Obecny stan rzeczy jedynie przyśpiesza wyludnianie się powiatu.
#demografia #nieruchomosci #pracbaza #korposwiat #warszawa #wroclaw #poznan
@jonasz68: To też jest niebezpieczne i się mści na takich miasteczkach gdzie wszystko jest zależne od n.p. dużej fabryki VW. Wystarczy plotka o
@jonasz68: sytuacja o której piszesz w DE wcale nie jest fantastyczna, bo informacja o zamknięciu jakiejś dużej farbryki udupieni są wszyscy razem z ludźmi którzy nawet tam nie pracują
@jonasz68: niby tak, ale wszyscy moi znajomi, którzy są w Top5 wciąż nie mają mieszkań, a ci którzy są w średnich miastach od dawna już mieszkania lub domy mają.
@Vampire007: brednie, patrz wyżej
@EditorTM: Warszawa jest miastem w biednym regionie, to nic nie znaczy a wręcz zaburza statystyki bo po wyrwaniu miasta z regionu dopiero widać jak region jest biedny naprawdę. Miasta mają pewien pozytywny wpływ na mniejsze miasteczka w regionie ale tylko pod pewnymi warunkami takimi jak pociąg co 15 minut do dużego ośrodka co przeciwdziała wyludnianiu.