Wpis z mikrobloga

@maciejos-donbakos: @Karl_Tofel Nie żebym się nie zgadzał, ale skoro uważasz że skoro ktoś ma przywileje, to powinien walczyć to dlaczego ten obowiązek wojskowy obejmuje mniej niż połowę społeczeństwa, co z większością która korzysta z przywilejów życia w Polsce, a nie musi w wieku osiemnastu lat iść na badanie wojskowe, żeby dostać kategorię wojskową i nie jest powoływany na ćwiczenia?
  • Odpowiedz
@Shadovek: @Etomidat panowie, pytanie brzmiało "co tu jeszcze robicie?" a nie "dlaczego nie chcecie walczyć?" Ja wiem, niesprawiedliwość że facet ma walczyć a baba rodzić, nie bardzo rozumiem co to zmienia, tym bardziej, że na wykopie powszechne jest wyśmiewanie policjantek bo "jak takie maleństwo ma nas chronić". Zadałem dość proste pytanie więc nie próbujcie tego przeinaczać.
  • Odpowiedz
@Shadovek: no ale pytanie ode mnie aktualne w sumie. Ja wiem, że to niesprawiedliwe, powinno być inaczej. Tylko właśnie, co to zmienia? Mamy się obrazić bo my musimy a kobiety nie? :D tupanie nogą nie odstraszy wroga więc...
  • Odpowiedz
@maciejos-donbakos: No ja uważam że powinniśmy dążyć do tego by np. wprowadzono model izraelski bo moim zdaniem to zdecydowanie poprawi możliwości obronne naszego kraju i właśnie to odstraszy wroga, politycy nic z tym nie robią bo nie ma na nich żadnej presji z tej perspektywy

Sam piałeś o tym że ludzie mają różne powody by nie walczyć za swój kraj, powinniśmy dążyć do eliminowania tych powodów i najzwyklejsza w świecie
  • Odpowiedz
@Shadovek: tylko właśnie co wtedy? Walczyc nie, uciekać nie (bo granice zamknięte). Popieram równość w kwestii obowiązku w tym aspekcie, tym bardziej, że moja siostra jest już zawodowym żołnierzem ale jak przyjdzie wojna a ta nierówność wciąż będzie to bardziej niż moje oburzenie i tupanie nogą przyda się niestety pogodzić się z obowiązkiem.
  • Odpowiedz