Wpis z mikrobloga

@klintoniusz: robiłem z desek, wytrzymały 4 lata. Robiłem z deski impregnowanej próżniowo, narazie minęło 5 lat i tylko zmieniły kolor, myślę że jeszcze ze 2-3 wytrzymają.
Jak będę robić w niedalekiej przyszłości, to raczej betonowe. Największe problemy miałem za każdym razem z rozpychaniem "donic" przez ziemię a nie z wytrzymałością na starzenie.
  • Odpowiedz
@klintoniusz tylko nie rób za wysokich, takie na 20 cm na luzie wystarczą ;) chyba że masz problemy z kręgosłupem albo mają być dla babci, która lubi pielić, ale nie powinna już się mocno schylać. Wyższe bardzo trudno będzie wypełnić, potrzeba będzie mnóstwo ziemi, a warzywa aż tyle nie potrzebują. Przy wyższych to już się robią bardziej doniczki, niż grządki podwyższone, podłoże szybciej przesycha i pozostaje głównie funkcja estetyczna.
  • Odpowiedz
@magic_johnson nawet w tym modelu ;) chyba że masz jakieś pole, dużo krzaków z których co roku ścinasz dużo gałęzi itp. Na świeżej działce z młodymi nasadzeniami trudno uzyskać tyle materiału organicznego. Wiem coś o tym, bo kradłam sąsiadom liście wystawione w workach na odpady bio XD
U mnie na działce niestety nie ma jeszcze żadnego wysokiego drzewa, wszytsko malutkie, trawnik dopiero zakładałam. Ale może OP ma innego rodzaju działkę i
  • Odpowiedz
@klintoniusz: próbowałem i z desek takie podwyższone, ale to niefunkcjonalne, później i tak to trzeba wynosić by zaorać czy przekopać. Robię tylko podwyższone lekko z samej ziemi.
  • Odpowiedz
To nie jest tak, że wysoka to zła, a niska to dobra. Jedne i drugie mają swoje zalety.
Najpowszechniejsze materiały to:
decha (tanie, szybko gnije) (używają też nadstawek do palet). Dużo ludzi obija boki wewnątrz folią.
-Blacha (w miarę się trzyma, brzydko wygląda i mnie trwała niż beton)
-Beton (zazwyczaj wygląda jak cmentarz, nieśmiertelne, ale już ci się nie będzie chciało przenosić). *Można kupić imitujące drewno, ale to spory wydatek.

*deska impregnowana
  • Odpowiedz
@klintoniusz: mam jedną grządkę podwyższoną z desek kontsrukcyjnych z castoramy - przy montażu pociągnięte bezbarwnym impregnatem od zewnętrznej strony. Mam ją już 4 rok, nic nie gnije, nie rozpada się (a w międzyczasie była przebudowywana na żywca, z ziemią w środku). W zeszłym roku pociągnęłam od zewnątrz farbą, by uzyskać kolor jak sąsiadujący z nią domek narzędziowy. Wysokość na 3 deski czyli +/- 30 cm, sprawdza mi się bardzo dobrze,
  • Odpowiedz
@MajoZZ: Ja tam lubię moje betonowe cmentarzysko, a jak ktoś się śmieje to pokazuje plony i zazwyczaj przestaje się śmiać i pyta jak to wypełnić, jak nawozić itp. A jeśli nadal by się śmiał to mówię że mam tańsze kwatery niż proboszcz :)

W szklarni mam nadstawki paletowe, 3 lata spisywały sie bez zarzutu i jeszcze troszkę wytrzymają ale w szklarni mam kontrolę nad ilością wody.
  • Odpowiedz