Wpis z mikrobloga

Opłaca się zmieniać z Radeona RX 6700 na GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC (2350zł)? Odczuję różnicę przy procesorze Ryzen 5 5600? Mam monitor 1440p. Zastanawiam się również nad RX 7800 XT. Nie chcę wydać więcej niż 2400zł.

Doradźcie, proszę.

#kartygraficzne #amd #nvidia #pcmasterrace
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sneakystairs: Moim zdaniem średnio się opłata, wydasz ~ 2000 zł a będziesz miał przyrost na poziomie ilu, 20%? Nie warto. Lepiej zaoszczędzić kasę i za jakiś czas kupić całą platformę, łącznie ze zmianą procesora.
Krs90 - @sneakystairs: Moim zdaniem średnio się opłata, wydasz ~ 2000 zł a będziesz m...
  • Odpowiedz
@sneakystairs: Jak Ci się spieszy to weź sobie 4070, fajna karta a DLSS jest jednak sporo lepszy od FSR w 7800XT. A jeśli masz czas to możesz poczekać aż januszowy podatek od nowości się skończy i wziąć sobie RX9070 z FSR4 który jest szybszy od 4070 plus FSR4 też jest sporo lepsze od poprzedniej wersji. Niestety na ten moment przesadzili z cenami jak zwykle na premierę, bo sugerowana producenta to
  • Odpowiedz
Ale ogólnie to tak jak Krs90 napisał, najlepiej byłoby sobie na razie dać spokój z wymianą patrząc na to, że wydasz prawie dwa i pół tysiąca a zyskasz niewiele.
  • Odpowiedz
@sneakystairs: w sumie to mam podobnie jak ty, mam 3060 ti (więc podobna półka wydajnościowa). Chciałem kupić 4070 Super, ale ceny wystrzeliły i teraz to za tyle to kupie albo zwykłe 4070 albo 4060ti 16GB.

Rozważałem teraz zakup 7800xt albo nowego 9070 (do 9070xt z 300W musiałbym kupić zasilacz). I dochodzę do wniosku, że wchodzenie w 7800xt który jest teraz często kupowany to trochę bez sensu, chyba że składa się budżetowego
  • Odpowiedz
@sneakystairs: To zależy czy będziesz chciał wydawać sporo kasy na ulepszenie pc. Bo jednak zakup nowego procka, płyty i ramów wyjdzie cię więcej niż samego procka na am4 (dostępne są nówki r7 5700x3d ewentualnie rynek używanych procków. Z tego co piszą procki rzadko padają więc nie wydaje mi się by był to ryzykowny zakup). Wszystko rozbija się o to ile będziesz chciał przeznaczyć złotówek na pc.
  • Odpowiedz
@sneakystairs: To popatrz na yt porównanie tego rx7800xt czy tam 4070 co wyżej wrzucałeś z obecnym prockiem i z r7 5700x3d, i zobacz czy wzrost wydajności cię zadowala. Myślę że sam najlepiej będziesz wiedział czy dany wzrost jest warty kupna nowej karty.
  • Odpowiedz