Wpis z mikrobloga

Przewaga USA nad resztą świata polega na tym, że przy swoich największych wrogach mają swoje bazy.

Rosjanie czy Chińczycy oddaliby wiele żeby móc rozlokować się np. na Kubie czy w Meksyku.

Tak jest z Japonią gdzie Amerykanie od 2 wś stacjonują, strasząc Chińczyków, a ten pomarańczowy debil stosuje politykę szantażu w stosunku do narodu, który jak żaden inny kieruje się honorem.

#trump #usa #japonia
rakiwo - Przewaga USA nad resztą świata polega na tym, że przy swoich największych wr...

źródło: Zrzut ekranu 2025-03-7 o 11.20.29

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niecodziennyszczon @rakiwo

podobno stany maja projekt zeby zdewaluowac wszystko co komus wisza poprzez zamiane na 100 letnie obligacje, ktorych nie mozna odsprzedać i ktore nie maja naliczanych odsetek. Ciekawe gdzie to pośle porzadek światowy!? Nie pamiętam nazwy, ale temat jest dosc obtluczony juz - w ostatniej rozmowie Pana Marka Budzisza na kanale historia realna o tym wspomina pod sam koniec.

Ma to, poza pomoca w poradzeniu sobie z olbrzymim zadluzeniem stanow, obnizyc
  • Odpowiedz
@dreadingit:

podobno stany maja projekt zeby zdewaluowac wszystko co komus wisza poprzez zamiane na 100 letnie obligacje, ktorych nie mozna odsprzedać i ktore nie maja naliczanych odsetek. Ciekawe gdzie to pośle porzadek światowy!? Nie pamiętam nazwy, ale temat jest dosc obtluczony juz - w ostatniej rozmowie Pana Marka Budzisza na kanale historia realna o tym wspomina pod sam koniec.

Słyszałem wypowiedzi analityków na ten temat i traderów na rynkach finansowych
  • Odpowiedz
@dreadingit: o dobra coś znalazłem i to z odnośnikami...
Szykuję się piekne wyruchanie w dupe sojuszników/wasali (ʘʘ)

https://hackernoon.com/lang/pl/co-do-cholery-oznacza-umowa-Mar-a-Lago-i-dlaczego-powinno-ci%C4%99-to-obchodzi%C4%87

Dziś podobno sie przypierda*ał do Japonii, a jak wynika z analiz gier strategicznych prowadzonych przez think-tanki na zlecenie Pentagonu to tylko iwyłącznie przy dużym zaangażowaniu
  • Odpowiedz
@wiciuWw46_xD

dokladnie, mowa Mar a Lago accords - jak sie zachowaja rynki i gieldy światowe? Jak zareaguja chiny?

to tylko iwyłącznie przy dużym zaangażowaniu Japonii istnieje szansa na obrone Tajwanu.
  • Odpowiedz
@dreadingit: powiem, ci że poszperałem i znalazłem potencjalne scenariusze jak to się rozwinie po potencjalnym wprowadzeniu Mar-a-Lago.

Jutro zrobie znalezisko z tego i napisze potencjalne scenariusze. Ogólnie chyba, trzeba szykować się na upadek USA

Oni nie są wstanie rolować długu przy takich wysokich rentownościach obligacji 10l jakie zostawił Biden
wiciuWw46_xD - @dreadingit: powiem, ci że poszperałem i znalazłem potencjalne scenari...

źródło: Screenshot_20250308_134548_Gallery

Pobierz
  • Odpowiedz
@dreadingit

Ogólnie chyba, trzeba szykować się na upadek USA

Ponieważ, nie wierze że przy obecnych relacjach handlowych uda im się to wymusić + oraz dodatkowo Kitajce świetnie się na wojnę handlową przygotowały (zaczełą sie jeszcze za bidena) oraz Donalda Trumpa. Zredukowali import z USA do zaledwie 6-7% oraz znajdują alternatywne rynki na swoje zapotrzebowanie surowców/produktów rolnych w ameryce południowej.
  • Odpowiedz
@wiciuWw46_xD

Jest taka kalkulacja, ze chiny nie dosc ze swietnie rozwijaja swoja gospodarkę to jeszcze gwaltownie sie zbroja.

To sprawia, ze gdyby stany chciały siłowo zepchnać chiny z drogi zostania najpotężniejszym państwem na świecie, mają coraz mniejsze okno czasowe zeby wywołać wojne z chinami, jeśli maja miec szanse na zwycieztwo.

Mam nadzieję że to okno się dla stanów zamknęłło, chociaz kombinowanie z rosja stawia nowe pytania.
  • Odpowiedz
@wiciuWw46_xD

pisalem o tym tu juz, jakos z tydzoen, dwa - bylo na bbc info ze z uk przewoza swoje zloto do staniw bo w stanach jest więcej warte?! co za bzdura, fizyczny metal przewozi sie jak sie obawiasz wojny kurcze a nie dla paru procent zysku?!

to co, zloto wystrzeli teraz w górę? bo przez lata chiny i ruskie skupowaly tony zlota rocznie i nie mialo to zbytniego odbicia na
  • Odpowiedz
@dreadingit Chiny nie zaatakują Japonii, bo tamtejsi politycy panicznie boją się jakiejkolwiek formy militarnej przegranej z tym krajem. Wyjść z twarzą mogą tylko przy konflikcie wyłącznie ze Stanami - wtedy przegrają z mocarstwem. Przegrana z Japonią oznaczałaby zepchnięcie ich do rangi jakiejś Brazylii. A Japonia na pewno miałaby przewagę w powietrzu. Stąd takie niezdecydowanie co do Tajwanu. Oni nie mają jak się wytłumaczyć z przegranej społeczeństwu. Nagle z-------l 24/7 okaże się
  • Odpowiedz