Aktywne Wpisy

Marcepanowy_Detektyw +849
Mirki, jest afera - #oszukujo level Allegro xD
Normalnie mnie zagotowało. Robię zakupy na Allegro, wybieram sobie ładnie paczkomat InPost, wszystko elegancko... a tu zonk – przy finalizacji zamówienia magicznie zmienia się sposób dostawy na ich własnego kuriera „Allegro Delivery”. Bez pytania. Bez zgody. Po cichu.
Myślałem, że to może przypadek – ale nie. Sprawdziłem to kilka razy. Za każdym razem Allegro samo zmienia mi metodę dostawy. Jak dla mnie to
Normalnie mnie zagotowało. Robię zakupy na Allegro, wybieram sobie ładnie paczkomat InPost, wszystko elegancko... a tu zonk – przy finalizacji zamówienia magicznie zmienia się sposób dostawy na ich własnego kuriera „Allegro Delivery”. Bez pytania. Bez zgody. Po cichu.
Myślałem, że to może przypadek – ale nie. Sprawdziłem to kilka razy. Za każdym razem Allegro samo zmienia mi metodę dostawy. Jak dla mnie to

dos_badass +164

źródło: 20250427_130721
Pobierz
BO JEST ZA WOLNO
Przykład dzisiaj na obrazku. Dwóch panów przed światłami na ul. Piłsudskiego zjechali ze ścieżki rowerowej i wbili się na skręt w lewo po czym pojechali jego środkiem żeby wjechać na buspas / pas dla tramwaju. i cyk dopiero zjechać w robotniczą.
Zanim powiecie, że no nic się nie stało. Powiedzcie mi co by było jakby sobie autem ktoś skrócił drogę po drodze dla rowerów? Zacznijmy autami jeździć na czerwonym jak się długo pali i nic nie jedzie bo w sumie.
Zaczyna się robić cieplej także uważajcie na #pedalarze bo prawdziwi pasjonaci #rower mają więcej oleju w głowie.
źródło: image
Pobierz@Darth_Gohan: wiesz ile wypadkow smiertelnych spowodowali rowerzysci, a ile blachosmrodziarze?!?
#pdk
Nawet mi do głowy nie wpadło, żeby można było się tak wpieprzyć rowerem xD Generalnie największy problem na naszych drogach to gigantyczny poziom bezmyślności i braku wyobraźni. I to w każdej grupie od pieszych, przez rowerystów a na zawodowych kierowcach kończąc. Baranów w autach jadących na późnym żółtym nawet nie ma co liczyć, tak samo jak rowerowych
@Darth_Gohan: Nikt nigdy tak nie zrobił. Ani nigdy na niej nie zaparkował żaden samochód.
- obowiązkowe tablice
- obowiązkowe OC
- mandat 1500zł za jazdę po chodniku lub jezdni jeśli obok jest DDR/CPR
Kurierzy paszowi przeganiają pieszych z chodnika a ostatnio to nawet motorami, to jest dopiero rak.
@Xuzoun: no tak, kierowcy samochód dzięki temu nie łamią żadnych przepisów.
@PurpleHaze: We Wrocławiu w ostatnich latach cały 1. Rowerzysta pod przejściem podziemnym na Grunwaldzie potrącił piezą która doznała urazu głowy i zmarła. Także nawet we Wro się zdarzył.
Tak wiem, że żartowałeś, ale tak mówię bo mi się przypomniało.
Za to kierowcy: nie szanują odstępow, wyprzedzają rowerzystow przed przejsciami, wiecznie "na chwilkę" na awaryjnych na ddr, nie ustepują na przejazdach rowerowych, nie patrzą w lusterka, zastawiają śluzy rowerowe, stają w poprzek ścieżek bo sie na swiatła spieszą.
Tu nie ma winnych i niewinnych, jeżdżę po
edit: tak powinien?
źródło: Screenshot_1183
Pobierzźródło: Screenshot_1184
Pobierz@Darth_Gohan:
Tu już powoli przestają być rowery, to są elektryczne enduro, coraz większe, udają tylko rowery.
@hdeck: Ot cała prawda. Najgorzej że oni myślą, ze tylko druga strona to dzbany.
źródło: image
Pobierz@Darth_Gohan: tylko dlaczego dali tam linię ciągłą czyli zabraniającą takiego manewru (╯°□°)╯︵ ┻━┻
@hdeck: no tak średnio bo w wielu przypadkach nawet nie masz jak zgłosić tego rowerzysty i go ukarać. Kierowca ma tablice, możesz wysłać film czy zdjęcia na policję/SM, a z rowerzystą? Dopóki kogoś nie zabije to nikt go nie będzie szukał
@ShortyLookMean: oczywiście że łamią, tylko dzięki temu że
@Wychwalany: Bo pewnie jak zwykle - przy projektowaniu mieli to kompletnie w dupie i zakładali, że od tej strony nie będzie ruchu. Starczyło przesunąć chodnik o metr do tyłu i byłoby łatwiej także z kierunku od Podwala czy przy wjeździe / zjeździe na kładkę nad fosą. Natomiast dalej zeszliśmy baaaardzo
@Darth_Gohan: myślisz, że ludzi odwalających niebezpieczne manewry na rowerze bardziej przekona to, że "ktoś może ich pociągnąć do odpowiedzialności" niż własne bezpieczeństwo? Bo ja raczej myślę, że to wspólna grupa ludzi z tymi, którzy i samochodami jeżdżą niebezpiecznie, a mandaty niezbyt działają. U nas ani nieuchronność ani bezsprzeczność kar nie istnieje.
@Wychwalany: i to jest główny problem. Przy samochodach dużo mniejszy, ale też się zdarza. Jak ludzie nie wiedzą jak mają jechać to potem jeżdżą dziwnie.