Wpis z mikrobloga

Naprawdę czasem jak patrzę co wyczyniają rowerzyści w tym mieście #wroclaw to jestem zdania, że żadna infrastruktura rowerowa jaka by była to im się nie będzie podobać. Dlaczego?

BO JEST ZA WOLNO

Przykład dzisiaj na obrazku. Dwóch panów przed światłami na ul. Piłsudskiego zjechali ze ścieżki rowerowej i wbili się na skręt w lewo po czym pojechali jego środkiem żeby wjechać na buspas / pas dla tramwaju. i cyk dopiero zjechać w robotniczą.

Zanim powiecie, że no nic się nie stało. Powiedzcie mi co by było jakby sobie autem ktoś skrócił drogę po drodze dla rowerów? Zacznijmy autami jeździć na czerwonym jak się długo pali i nic nie jedzie bo w sumie.

Zaczyna się robić cieplej także uważajcie na #pedalarze bo prawdziwi pasjonaci #rower mają więcej oleju w głowie.
Darth_Gohan - Naprawdę czasem jak patrzę co wyczyniają rowerzyści w tym mieście #wroc...

źródło: image

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zanim powiecie, że no nic się nie stało. Powiedzcie mi co by było jakby sobie autem ktoś skrócił drogę po drodze dla rowerów? Zacznijmy autami jeździć na czerwonym jak się długo pali i nic nie jedzie bo w sumie.

@Darth_Gohan: wiesz ile wypadkow smiertelnych spowodowali rowerzysci, a ile blachosmrodziarze?!?

#pdk
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan: Na początku myślałem o cholerę Ci chodzi, a potem dotarło o buspasie.
Nawet mi do głowy nie wpadło, żeby można było się tak wpieprzyć rowerem xD Generalnie największy problem na naszych drogach to gigantyczny poziom bezmyślności i braku wyobraźni. I to w każdej grupie od pieszych, przez rowerystów a na zawodowych kierowcach kończąc. Baranów w autach jadących na późnym żółtym nawet nie ma co liczyć, tak samo jak rowerowych
  • Odpowiedz
Powiedzcie mi co by było jakby sobie autem ktoś skrócił drogę po drodze dla rowerów?

@Darth_Gohan: Nikt nigdy tak nie zrobił. Ani nigdy na niej nie zaparkował żaden samochód.
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan: Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia. Ja od Bema w kierunku Kromera codziennie mijam kilka aut, ktore z pasa rowerowego robia sobie parking. Czasem na awaryjnych, czasem nawet tego nie chce im sie wlaczac. Bardziej oplaca sie jechac srodkiem drogi niz probowac korzystac z zajetej przez kierowcow infrastruktury rowerowej.
  • Odpowiedz
  • 4
wiesz ile wypadkow smiertelnych spowodowali rowerzysci, a ile blachosmrodziarze?!?

@PurpleHaze: We Wrocławiu w ostatnich latach cały 1. Rowerzysta pod przejściem podziemnym na Grunwaldzie potrącił piezą która doznała urazu głowy i zmarła. Także nawet we Wro się zdarzył.
Tak wiem, że żartowałeś, ale tak mówię bo mi się przypomniało.

Nikt nigdy tak nie zrobił. Ani nigdy na niej nie zaparkował
  • Odpowiedz
  • 2
@Darth_Gohan rowerzysci jeżdżą jak idioci: Po pasach, po chodnikach, na czerwonym, pod prąd, bez swiateł o wyscigowcach z żarciem na elektroskuterach ważących 40 kg nie wspomnę.

Za to kierowcy: nie szanują odstępow, wyprzedzają rowerzystow przed przejsciami, wiecznie "na chwilkę" na awaryjnych na ddr, nie ustepują na przejazdach rowerowych, nie patrzą w lusterka, zastawiają śluzy rowerowe, stają w poprzek ścieżek bo sie na swiatła spieszą.

Tu nie ma winnych i niewinnych, jeżdżę po
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan: a, widze na zoomie ze tu takiego fikołka trzeba zrobić. Jadac przez skrzyzowanie zdazysz rozpedzic sie do 25-30 km/h i po chwili trzeba wyhamować do niemal zera i zrobić fikołka, wrocław-style. Jakby nie można było zrobić płynnego wjazdu na ddr 5 metrow dalej. panowie z-----i, ale infrastruktura tez jest z-----a
Wychwalany - @Darth_Gohan: a, widze na zoomie ze tu takiego fikołka trzeba zrobić. Ja...

źródło: Screenshot_1184

Pobierz
  • Odpowiedz
To jest specjalna podgrupa pedalarzy która dodatkowo rozpędza się znacznie powyżej bezpiecznej prędkości. O tym, ze oni bez świateł w nocy jeżdżą to nawet nie wspominam. Marudziłem o to nie raz już.

@Darth_Gohan:

Tu już powoli przestają być rowery, to są elektryczne enduro, coraz większe, udają tylko rowery.
  • Odpowiedz
  • 1
To czego najbardziej brakuje, to jakiegokolwiek poszanowania wsrod największych dzbanów po obu stronach.

@hdeck: Ot cała prawda. Najgorzej że oni myślą, ze tylko druga strona to dzbany.

a, widze na zoomie ze tu takiego fikołka trzeba zrobić. Jadac przez skrzyzowanie zdazysz rozpedzic sie do 25-30 km/h i po chwili trzeba wyhamować do niemal zera i zrobić fikołka, wrocław-style. Jakby nie można było zrobić płynnego wjazdu na ddr 5 metrow dalej.
Darth_Gohan - >To czego najbardziej brakuje, to jakiegokolwiek poszanowania wsrod naj...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Xuzoun mandaty są, tylko nikt tego nie egzekwuje,

@hdeck: no tak średnio bo w wielu przypadkach nawet nie masz jak zgłosić tego rowerzysty i go ukarać. Kierowca ma tablice, możesz wysłać film czy zdjęcia na policję/SM, a z rowerzystą? Dopóki kogoś nie zabije to nikt go nie będzie szukał

no tak, kierowcy samochód dzięki temu nie łamią żadnych przepisów.

@ShortyLookMean: oczywiście że łamią, tylko dzięki temu że
  • Odpowiedz
  • 1
tylko dlaczego dali tam linię ciągłą czyli zabraniającą takiego manewru (°°

@Wychwalany: Bo pewnie jak zwykle - przy projektowaniu mieli to kompletnie w dupie i zakładali, że od tej strony nie będzie ruchu. Starczyło przesunąć chodnik o metr do tyłu i byłoby łatwiej także z kierunku od Podwala czy przy wjeździe / zjeździe na kładkę nad fosą. Natomiast dalej zeszliśmy baaaardzo
  • Odpowiedz
przynajmniej jesteś w stanie ich pociągnąć do odpowiedzialności. Rowerzystę? No tak nie bardzo.

@Darth_Gohan: myślisz, że ludzi odwalających niebezpieczne manewry na rowerze bardziej przekona to, że "ktoś może ich pociągnąć do odpowiedzialności" niż własne bezpieczeństwo? Bo ja raczej myślę, że to wspólna grupa ludzi z tymi, którzy i samochodami jeżdżą niebezpiecznie, a mandaty niezbyt działają. U nas ani nieuchronność ani bezsprzeczność kar nie istnieje.
  • Odpowiedz
  • 1
@Xuzoun są patrole piesze, rowerowe, konne, tylko sie im nie chce. Chcesz lapac na kamerkę ludzi na rowerze i ich zgłaszać na stop pirat? Roznica miedy samochodem, ktory odwala na drodze a rowerzystą jest jednak znaczaca pod względem zagrożenia. Jakbym mial kazdego z kamerki zglaszac za nieprzestrzeganie przepisów to bym z komendy nie wychodził. Powiesz mi moze ze policjanci w radiowozach nie widzą jak ktoś jedzie elektrykiem na manetce bez pedałowania
  • Odpowiedz
nawet sprzed kompa z widokiem z góry nie jestem pewny czy manewr zrobilbym porpawnie

@Wychwalany: i to jest główny problem. Przy samochodach dużo mniejszy, ale też się zdarza. Jak ludzie nie wiedzą jak mają jechać to potem jeżdżą dziwnie.
  • Odpowiedz