Aktywne Wpisy
Random7777 +170
Dziś widziałem jak n------y chłop szarpał po ziemi swoją laskę. Na szczęście zachowałem zdrowy rozsądek i przypomniałem sobie że jest równouprawnienie i że na #tinder zawsze byłem traktowany przez #p0lka jak śmieć. Udało mi się pokonać prymitywne męskie instynkty nakazujące bronić kobiety i nie zareagowałem, tym samym nie wpakowałem się w kłopoty jak typowy bezmyślny białorycerz. A polka dostała to na co zasłużyła od partnera którego sama wybrała.

sluzbywakcji +35
Kilka słów od nas: Andrzej Duda nie podpisał przygotowanej przez obecny rząd tzw. ustawy o mowie nienawiści, między innymi ze względu na płeć lub orientację se*sualną.
Według Prezydenta ustawa budzi wątpliwości z punktu widzenia realizacji wolności wypowiedzi zagwarantowanej przez art. 54 ust. 1 konstytucji.
Poseł Michała Moskala, w związku z tą ustawą napisał interpelację do MSWiA, zadając między innymi pytania co w sytuacji, gdy mężczyzna wejdzie do damskiej szatni i personel go wyprosi?
Według Prezydenta ustawa budzi wątpliwości z punktu widzenia realizacji wolności wypowiedzi zagwarantowanej przez art. 54 ust. 1 konstytucji.
Poseł Michała Moskala, w związku z tą ustawą napisał interpelację do MSWiA, zadając między innymi pytania co w sytuacji, gdy mężczyzna wejdzie do damskiej szatni i personel go wyprosi?

źródło: 53453
Pobierz
UE uruchamia 800 miliardów euro na zbrojenia a to nie tylko bezpieczeństwo ale też gigantyczny impuls dla europejskiego przemysłu
Unia Europejska przyspiesza modernizację obronną i przemysłową – uruchamia 150 miliardów euro na tygodniu oraz łącznie nawet 800 miliardów euro na dozbrojenie kontynentu. To największy w historii impuls dla europejskiego przemysłu zbrojeniowego i wytwórczego.
Najważniejsze decyzje szczytu Rady Europejskiej
🔹 150 miliardów euro na inwestycje w obronność – środki dostępne już w najbliższych tygodniach.
🔹 Zniesienie ograniczeń budżetowych – kraje mogą wydawać na wojsko bez ryzyka przekroczenia limitów zadłużenia.
🔹 Wsparcie dla europejskich firm – pieniądze trafią *wyłącznie* do unijnych przedsiębiorstw, co oznacza olbrzymi impuls dla przemysłu zbrojeniowego, hutniczego i elektronicznego.
🔹 Europejski Bank Inwestycyjny dostaje nowe kompetencje – będzie bezpośrednio wspierał producentów broni i nowoczesnych technologii. (Nie żaden Black Rock, obsługa zostaje w uni!)
🔹 Mniej biurokracji, szybsze przetargi – uproszczenie procedur pozwoli szybciej realizować zamówienia i obniżyć koszty. Wyłączenie większości ograniczeń zielonych.
🔹 Możliwość przesunięcia środków z funduszu spójności na obronność – np. Polska może wykorzystać 30 miliardów euro na rozwój przemysłu wojskowego i nowoczesnych technologii.
Co to oznacza dla Europy i Polski?
Ultra Tanie pożyczki napędzą przemysł. Coś jak new deal który ominął Polskę po II WS– to nie tylko więcej broni, ale także gigantyczny impuls dla sektora metalurgicznego, elektronicznego i technologii wojskowych. Polskie firmy, takie jak KGHM, producenci metali i elektroniki, mogą na tym skorzystać w ogromnym stopniu.
Wzrost produkcji = więcej miejsc pracy – przemysł zbrojeniowy i technologiczny przyspieszy rozwój nowych zakładów, linii produkcyjnych i ośrodków badawczych. Nic w przyrodzie nie ginie - UE zabierze cześć dźwigni przemysłu z USA
Europa staje się bardziej niezależna – zamiast kupować b--ń i technologie poza UE, pieniądze zostaną w Europie, wspierając lokalnych producentów.
Transfer technologii nabierze tempa – fundusze pozwolą na przyspieszenie badań i wdrażanie nowoczesnych rozwiązań w przemyśle obronnym i cywilnym.
To przełomowa decyzja, która łączy rozwój gospodarczy z bezpieczeństwem w skali, jakiej Europa jeszcze nie widziała. Przemysł zbrojeniowy dostaje największy zastrzyk kapitału w historii, co nie tylko wzmocni armię, ale też rozkręci produkcję, napędzi technologie i stworzy tysiące nowych miejsc pracy. To moment, w którym Europa przestaje tylko mówić o obronności – zaczyna w nią realnie inwestować.
Za są wszyscy od Konserwatystów we Włoszech, centrum w Polsce po lewicę. Wszyscy powinni być bardzo zadowoleni oprócz Putina.
#polityka #europa #wojna #gospodarka #ekonomia
źródło: 1000040037
Pobierz@Raa_V: No bo praca w przemyśle przestała być konkurencyjna pod względem wynagrodzenia. Gdyby to hutnik miał 25k, a programista 6k to byś miał tabuny chętnych do tyrania w 40C i pyle. Gdyby inżynier mechanik miał 30k jak programista albo lekarz to też byś miał kadrę w przemyśle, ale jak pensja nie przebija 10k dla senior inżyniera to
Wiem, że to konieczne- ubolewam jednak że do tego doszło. Rozpisujesz się jak by to były same plusy a zapominasz, że te pieniądze pewnie można by lepiej wykorzystać gdyby nie groźba wojny. To jest spowolnienie rozwoju cywilizacji na lata albo i dziesięciolecia.
A wiem przypomniało mi się! Ostatnie 800mld miało być kołem zamachowym po covidowej odbudowy i pozwolić Europejskiej gospodarce wyprzedzić Stany poprzez preferencyjne kredyty dla europejskich przedsiębiorstw, uproszczenie biurokracji i nowe kompetencje dla unijnych instytucji.
( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚Is the EU’s Covid recovery fund failing? - After initial success, doubts over the rescue
@Raa_V: Miejmy nadzieję, że tym razem "unijne" nie znaczy "wyłącznie niemieckie i francuskie".
A nie 30 mld złotych?
@Raa_V: W sensie zwalczać defetyzm egzaltacją i hurraoptymizmem? Super pomysł.
@PfefferWerfer: +1 byczq, jak skończyłem automatykę i robotykę w 2015 i zobaczyłem oferty pracy to tylko wzruszyłem ramionami i poszedłem na klepacza kodu. Naprawdę chciałbym robić ciekawą automatykę ale zwyczajnie nie wyżyłbym z pensji jakie są oferowane
Zero work-life balance ale cóż, akceptuję te niewygody dla pieniędzy.
@Marek_Licyniusz_Krassus: Popatrz sobie na liczby ile osób w wieku produkcyjnym jest aktywna zawodowo. W samej tylko Polsce jest to 4 miliony ludzi którzy mogliby pracować ale nie pracują -link. Wątpię że każdy z nich ma depresję, mieszka w Bieszczadach albo krzywe ręce czy obłożnie chorych rodziców. Nie są to pewnie
Tak jak wspomniałem w komentarzu. Malkontentów, łajz, onuc, pożytecznych idiotów w internecie jest zbyt dużo. Ten post ma na celu pokazanie drugiej strony medalu i zbudowanie szerzej perspektywy wśród odbiorców niż tylko wieczny Polski antyzm. Oczywiście, że wszytko pójdzie z kasy podatników, oczywiście, że lepiej było by żyć w pokoju i narzekać na zbyt duża ilość murzynow w Netflix
Pomijam że w innowacyjności czy pkb per capita już wcale w tej połowie stawki nie jesteśmy. A dobrze by było zestawić pieniądze idące na socjal vs możliwości kraju czy wydatkami na inwestycje albo pensją minimalną. To wskazuje czy jest rozpasanie a nie że Francja czy Szwecja będące w innym miejscu wydają więcej. To jeśli chodzi o makro. Zostaje jeszcze
Większość tych wydatków to