Wpis z mikrobloga

#brumly #brumlybezprowizji #motoryzacja #samochody #januszebiznesu #startup #sprzedam #sprzedamauto

Brumly.pl Darmowe ogłoszenia!
Chciałem podzielić się swoimi pomysłami i kierunkiem w jakim rozwija się mój mały startup.

Po kilku krytycznych uwagach, myślę, że trzeba skupić się na większej promocji unikalnych cech jakimi są oceny jakości ogłoszenia oraz możliwość tworzenia profili sprzedawcy.
W najbliższych postach postaram się poinformować jak działa strona firmowa i system jakości.

Planowane nowe funkcjonalności:

Dodatkowe kryteria i sekcja formularza w ogłoszeniu
- weryfikacja spójności dat pierwsza rejestracja i rok produkcji
- przyczyna sprzedaży
- informacja o dostępności faktur serwisowych lub książki serwisowej
- walidacja ISO numeru VIN
- historia: liczba właścicieli
- ostatnia data wymiany rozrządu*
brumly_pl - #brumly #brumlybezprowizji #motoryzacja #samochody #januszebiznesu #start...

źródło: image

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

oceny jakości ogłoszenia

@brumly_pl: najlepiej oceny przez użytkowników. Frustrujące jest to że 100 osób musi jechać x km aby przekonać się że sprzedający mocno mija się z prawdą w ogłoszeniu
  • Odpowiedz
  • 0
@walokid: oceny przez użytkownika są dość trudne w ogarnięciu, patrz olx niedawno usunęli i zrobili nowy system ocen tylko dla dostawy olx. Wiarygodność ocen czy opinii może być problematyczna. Chyba, że ktoś obmyśli cwany sposób żeby to było przydatne.

W przypadku darmowych ogłoszeń bardzo łatwo zrobić sobie kilka kont i wystawiać fake opinie. Dlatego szukam innego źródła wiarygodności ogłoszeń.

Według badań carvertcal i innych źródeł, najwcześniej samo ogłoszenie jego jakość
  • Odpowiedz
@zurawinazmusztarda: słyszałem już wiele razy ten argument i nie trafia on do mnie. Kupujący wybierze portal gdzie będzie mniejsze ryzyko trafienia na mine. A sprzedający będą wystawiać tam gdzie jest najwięcej kupujących. Jaki jest sens tworzenia kopii otomoto które niczym się od niego nie różni i będzie na nim zerowy ruch.
  • Odpowiedz
  • 0
@walokid: dokładnie tak! Świetny argument, dlatego powstało Airbnb, nie zrobili nowego bookinga. Tylko tańsze miejsce nie nastawione na dużych graczy jak hotele
  • Odpowiedz
Ale sprzedający może zrobić 3 inne konta i odpowiadać sam sobie

@brumly_pl: i co w związku z tym? Jak ktoś na przykład napisze że auto ma krzywą podłożnice i sprzedający z fejka odpowie że wcale nie to ja jako koleiny zainteresowany na pewno zwrócę uwagę na to przy oględzinach.
  • Odpowiedz
  • 0
@walokid: myślę, że komentarze to bardzo ciężki temat w ogarnięciu. Plus moderacja tego wszystkiego, bałbym się że ludzie zaczną się wyzywać. No chyba że sprzedawca nie mógłby odpowiadać…

Ale podsunęło mi to inny pomysł… system ocen po wizycie i oględzinach. 1-5 i jakąś średnią ocen w gwiazdkach jak robi np. Uber
  • Odpowiedz
No chyba że sprzedawca nie mógłby odpowiadać

@brumly_pl: sprzedający musi mieć możliwość prostowania fake opinii. W przeciwnym razie takie właśnie opinie będą zalewały portal (konkurencja i frustraci)

system ocen po wizycie i oględzinach

@brumly_pl: pomysł super ale nie do zaimplementowania. Jak będziesz sprawdzał czy ktoś faktycznie był? Double approval od kupującego i sprzedającego nie będzie działał bo nieuczciwy sprzedający go nie udzieli jak rozczarowany kupujący go wyjaśni na
  • Odpowiedz
  • 0
@walokid: dlatego taki approval powinien być robiony przed oględzinami. Najlepiej żeby dopiero po tym udostępniać kontakt. Wtedy i sprzedającemu i kupującemu będzie na tym zależało. Wiadomo to nie będzie idealne rozwiązanie, ale w tym formacie najlepsza opcja jaką widzę.

Druga sprawa to myślę, że zamiast pisać opinie to kupujący dostałby jakiś zbiór predefiniowanych opinii. Dzięki temu zniknie problem moderacji. Np. Select i 10 opcji typu: auto niezgodne z opisem. Auto
  • Odpowiedz