Wpis z mikrobloga

Czy podłączenie do jednego urządzenia żyły L z jednego obwodu (oświetlenie) i N z "drugiego" (gniazdka) jest błędem? Chodzi o przekaźnik dopuszkowy, załączający kilka punktów oświetlenia LED, w miejscu jego potencjalnego podłączenia nie mam przewodu neutralnego z obwodu oświetlenia. Instalacja z przewodem PE.
Domyślam się, że to problem - ze względu na ewentualny przepływ powrotny prądu z dwóch obwodów przez N jednego (dla oświetlenia pewnie 1.5mm2), a więc spowoduje jego potencjalne nagrzewanie. Chociaż przy typowym obciążeniu w domowej instalacji nie przekroczy raczej 20A.
Czy są jakieś inne niebezpieczeństwa, wynikające z takiego połączenia?

#elektryka #smarthome #instalacjeelektryczne
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grajlord:

0. Jak wyżej - RCD (różnicówki - przy czym może być tak, że nie masz a będą za np. 10 lat montowane i wtedy pojawi się problem)

1. Jak ty zrobisz - to będziesz wiedział. Jak sprzedasz mieszkanie/dom/umrzesz albo się zestarzejesz czy wyjedziesz na roczny kontrakt - to naprawiający, choćby i partnerka - nie będzie wiedział i potencjalnie wprowadzasz zagrożenie.

2. Obwody często mają różne grubości okablowania - i
  • Odpowiedz
  • 0
@Polinik: @bialy100k: Dzięki. Nie rozumiem tylko kwestii z różnicówkami - instalacja jest 1-fazowa, przez obwód mam na myśli urzadzenia podłączone do jednego zabezpieczenia nadprądowego. Mam jedną różnicówkę, nie wywali. Czy teraz jest tendencja do montowania osobnej różnicówki do każdego bezpiecznika nadprądowego?
  • Odpowiedz
Czy teraz jest tendencja do montowania osobnej różnicówki do każdego bezpiecznika nadprądowego?

@grajlord:
Pewnie zależy od tego, gdzie mieszasz. Inaczej kawalerka - inaczej mieszkanie z np. 6 poieszczeniami - inaczej duży dom z pomieszczeniami gospodarczymi na wsi.
Ja nie mieszkam w Polsce - ale u mnie w Irlandii wprowadzają takie zalecenie by w ogóle stosować MCB (Eska) a RCBO - (Residual Current Circuit Breaker with integrated Overcurrent protection) - czyli
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k: Nie wiedziałem o tym, ale ma to sens. Dzięki za ciekawą odpowiedź.
Ps. Zrobiłem chyba najbardziej sensownie jak się dało - oświetlenie jest na obwodzie oświetlenia, włączniki i przekaźniki na obwodzie gniazdek. Komunikacja niestety po wifi z dodatkowym przekaźnikiem. Jak coś się spierdzieli, to najwyżej nie będą działały 3 punkty świetlene, a nie losowe rzeczy w mieszkaniu.
  • Odpowiedz