Aktywne Wpisy

Gh0st +312
źródło: temp_file890058578735915851
Pobierz
źródło: temp_file3184890694106807457
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file890058578735915851
Pobierz
źródło: temp_file3184890694106807457
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Domyślam się, że to problem - ze względu na ewentualny przepływ powrotny prądu z dwóch obwodów przez N jednego (dla oświetlenia pewnie 1.5mm2), a więc spowoduje jego potencjalne nagrzewanie. Chociaż przy typowym obciążeniu w domowej instalacji nie przekroczy raczej 20A.
Czy są jakieś inne niebezpieczeństwa, wynikające z takiego połączenia?
#elektryka #smarthome #instalacjeelektryczne
0. Jak wyżej - RCD (różnicówki - przy czym może być tak, że nie masz a będą za np. 10 lat montowane i wtedy pojawi się problem)
1. Jak ty zrobisz - to będziesz wiedział. Jak sprzedasz mieszkanie/dom/umrzesz albo się zestarzejesz czy wyjedziesz na roczny kontrakt - to naprawiający, choćby i partnerka - nie będzie wiedział i potencjalnie wprowadzasz zagrożenie.
2. Obwody często mają różne grubości okablowania - i
@grajlord:
Pewnie zależy od tego, gdzie mieszasz. Inaczej kawalerka - inaczej mieszkanie z np. 6 poieszczeniami - inaczej duży dom z pomieszczeniami gospodarczymi na wsi.
Ja nie mieszkam w Polsce - ale u mnie w Irlandii wprowadzają takie zalecenie by w ogóle stosować MCB (Eska) a RCBO - (Residual Current Circuit Breaker with integrated Overcurrent protection) - czyli
Ps. Zrobiłem chyba najbardziej sensownie jak się dało - oświetlenie jest na obwodzie oświetlenia, włączniki i przekaźniki na obwodzie gniazdek. Komunikacja niestety po wifi z dodatkowym przekaźnikiem. Jak coś się spierdzieli, to najwyżej nie będą działały 3 punkty świetlene, a nie losowe rzeczy w mieszkaniu.