Wpis z mikrobloga

Dlaczego tak właściwie w Polsce w czasach PRL nie jadło się pizzy? Przecież w przygotowaniu to kawałek placka z jakąś oliwą i sosem pomidorowym, opcjonalnie kawałek sera czy czegoś zielonego i gitara. Gierek malucha sprowadził do Polski, a pizzy nie zaszczepił? Przecież tym połowę ludu pracującego można było wyżywić. W stanach się przyjęło, to dlaczego nie w PRL?
Piec opalany drewnem to ze zwykłej kuchni kafelkowej można było zrobić.

Władza ludowa mogła robić pizzerie zamiast barów mlecznych w każdej pipidówie, taniej by wyszło.

#pytanie #kiciochpyta #gotowanie

#przegrywpo30tce #przegryw #prl #polska
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Herm1t: dodatkowo jedzenie w cholere tanie... chyba gierek był w zmowie z obecnymi "pizzeriami", które sprzedaja placuszka w cenie steku
  • Odpowiedz
  • 0
@sberatel: Co to z kafelków zrobić piec do pizzy na drewno. Sama pizza ciasto mąka i drożdże.
Ok z dodatkami lipa ale to mogli robić jakieś bieda wersje nawet.
  • Odpowiedz
@Herm1t my nie mieliśmy naśladować zgniłego zachodu chłopie po za tym mało kto podróżował tak jak obecnie nie mówiąc o tym że gastronomia była spółdzielcza, prywatny lokal to rzecz nierealna. To były inne czasy. A pizza była w latach 80tych co prawda często kwadratowa i na grubym cieście ale była. Z dodatków to kiepski ser i pieczarki bo to było osiągalne.
  • Odpowiedz