Aktywne Wpisy

mirko_anonim +17
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#gielda
Nigdy już nie dotykam giełdy akcji. Straciłem 15% na sp500 który miało być najbezpieczniejsze i na ten moment ponad 10k na minusie, trochę lepiej na akcjach, ale tam wrzuciłem o wiele mniej. Zaraz ktoś powie że trzymaj i kiedyś wróci - otóż nie wróci jak u sterach jest debilny orangutan który nie pozwoli na wzrosty. I jak mi ktoś powie że giełda jest lepsza od bukmacherki
#gielda
Nigdy już nie dotykam giełdy akcji. Straciłem 15% na sp500 który miało być najbezpieczniejsze i na ten moment ponad 10k na minusie, trochę lepiej na akcjach, ale tam wrzuciłem o wiele mniej. Zaraz ktoś powie że trzymaj i kiedyś wróci - otóż nie wróci jak u sterach jest debilny orangutan który nie pozwoli na wzrosty. I jak mi ktoś powie że giełda jest lepsza od bukmacherki

JaTobieTyMi +2
Podczas kucia bruzdy na przewody do telewizora przeciąłem przewód obwodowy od gniazdek. Jak to najlepiej naprawić? Myślałem żeby to rozkuć bardziej uciąć i zaczepic na dwie złączki wago, ale może macie lepszy pomysł #elektryka #remontujzwykopem

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Czy ja dobrze rozumuje?
NBP nie obniża stop procentowych, bo inflacja jest już długo poza celem.
Nie ma popytu na mieszkania, bo drogi kredyt ze wzgledu na wysokie stopy.
Jesli inflacja spadnie i zacznie byc w celu - wtedy NBP obniża stopy, popyt na mieszkania rosnie i znowu zaczynają drożeć mieszkania.
Czyli paradoksalnie, obecna inflacja poza celem chroni nas przed większym wzrostem wartości nieruchomości?
Generalnie wysoka inflacja sama w sobie to nie jest dobra informacja dla ciułaczy (osób zbierających na mieszkanie), jest dobra na samym początku przy silnych podwyżkach stóp, ale już dużo czasu minęło od kiedy się zaczęła i teraz na dłuższą metę to działa coraz bardziej w drugą stronę.
To co odjaniepawla się w USA też może mieć wpływ na dłuższe utrzymywanie się wysokich stóp procentowych.
Ogólnie rzecz biorąc naturalna stopa procentowa (czyli taka docelowa) ma być dużo wyżej niż przed pandemią.
https://www.money.pl/gospodarka/jak-nisko-spadna-stopy-procentowe-w-polsce-oto-wskazowka-analiza-7045194670197408a.html