Wpis z mikrobloga

W celu finansowania europejskich pomysłów na obronność Norwegia rozważa wykorzystanie swojego — największego na świecie — państwowego funduszu majątkowego o wartości 1,7 bln euro (7 bln zł). - za tyle to można kupić całą rosję ze wszystkimi mieszkańcami i jeszcze dać każdemu po butelce wódki, ja bym przemyślał taki easy plan na podbicie rosji
#ukraina #rosja #wojna
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xiv7: Albo można każdemu Norwegowi (5,5 miliona ludzi) wypłacić po 309 090,90909090909090909090909091 euro czyli około
1 288 909 zł.
J--------y się dorobili, na naszym garbie.
  • Odpowiedz
@Trabancik: juz nie mowiac o tym, ze odkladali pieniadze w jakis akcjach spolek spoza norwegii. to juz lepiej to arabia saudyjska zrobila, wydaje na lewo i prawo na glupoty. ale chociaz nie maja papierkow z napisem udzialy w firmie za morzem pod zarzadem orange man'a.
  • Odpowiedz
@xiv7 no to trochę manipulacja.
Twój link odsyła do faktycznego głównego newsa wczoraj, czyli 800mld euro od Europy.
Inwestycja płynąca z NIBM ma opiewać na 13 mld xD a nie, tak jak by mogło się wydawać po przeczytaniu twojego wpisu, 1,7 biliona xD
  • Odpowiedz
@Popularny_mis: Fajny kraj na sezonową pracę, powiedzmy tak do 2 lat tak posiedzieć - by sobie w międzyczasie pozwiedzać fiordy i poszukać wikingów. Ale tak, na dłużej to depresja przez brak słońca.
  • Odpowiedz
@Rustex2 jak widzę oferty na sezon teraz to chyba bym nawet nie przyjechał, 200-250nok/h - podatki, 5k pokój, coś zjeść, gdzieś dojechać, zostaje na czysto 10-15k nok, fajne jedynie jako przygoda.
  • Odpowiedz
@Popularny_mis: No już się tak nie opłaca jak 10-15 lat temu. Po za krajobrazem to mnie jeszcze potencjalni koledzy w pracy tam ciekawią, wysoka kultura, uprzejmość, miła atmosfera i olbrzymi zachodni kapitał biorący odpowiedzialność za pracowników i ich dobro psychiczne - doświadczenie tak zwanej skandynawskiej uprzejmośći ( ͠° ͟ل͜ ͡°)
  • Odpowiedz
Już sie nauczyli do czego służą Polacy

@harry22: Ehh geny słowiańskiej Husarii mnie bolą. A to pewnie częściej występuję w najniżej płatnych prac, nie wierzę, że takie rzeczy w międzynarodowych korpo z mieszanką światową na pokładzie.
  • Odpowiedz
Tymczasem my w epoce węgla leżeliśmy na węglu a rezultat to:

@Kazanek: w epoce węgla to nasz węgiel wykopywali Niemcy.
Jest trochę różnica w kosztach pilnowania rury z której sama leci ropa a zjeżdża ja po węgiel kilometr pod ziemię.
Mimo wszystko zgadzam się, że pieniądze z wydobycia węgla powinny być znacznie rozsądniej dysponowane.
  • Odpowiedz
@xiv7: proponuję $10k dla każdego Ruska który nagra film jak zabija innego Ruska. Jak zostanie połowa to podnieść do 100k. Później 1M itd.

Na koniec nic nie trzeba płacić, bo zostanie jeden Rusek, który umrze z głodu.

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz