Wpis z mikrobloga

#rower Mirki: zawsze miałem rowery że zwykłymi v-brake'ami, a teraz nabyłem rower z hamulcami tarczowymi na hydraulice: Tektro m275 180mm i tektro m275 160mm.

Rower nowy - niby wyregulowany, ale hamuje to raczej przeciętnie. Czy to musi jak w aucie się ułożyć do tarczy, czy powinny jednak działać od strzała dobrze?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@magicznyfred: Najlepiej klocki przetrzeć papierem ściernym, tarcze umyć lub też papierem, odpowietrzyć i na koniec dobrze ustawić. Klocki muszą być w tej samej odległości od tarczy. Czasem tarcza bije to trzeba ją dogiąć. Innym problemem może być ''nierówna'' powierzchnia mocowania hamulców ale do tego trzeba drogie narzędzie do planowania.

Jest kilka rodzajów klocków i dedykowanych do nich tarcz i on różnie hamują.
  • Odpowiedz
  • 2
@magicznyfred wygugluj "docieranie hamulców rowerowych" albo "bedding in bicycle brakes". Powinno Ci wyszukać informacje jak przeprowadzić proces.

Kolokwialnie mówiąc musi się ułożyć, a dokładniej okładzina hamulców musi się lekko zetrzeć i pokryć tarcze.
  • Odpowiedz
  • 0
@4x80: @Hasz5g dzięki za porady. Spróbuje zatem w weekend zrobić jakiegoś dłuższego tripa i może się ułożą, a jak nie to popróbuje papierem ściernym. Narazie skręciłem rower, który dojechał kurierem rano i zrobiłem z 20km raptem... to może główna przyczyna
  • Odpowiedz