Wpis z mikrobloga

Transformacja energetyczna UE była jednym z głównych powodów, dla których Putin zaatakował Ukrainę.

Ropa i gaz kupowane głównie przez Europę były jedynymi aspektami, które dawały ogromną przewagę Rosji. Wraz z odchodzeniem przez UE od paliw kopalnych, Rosja utraciłaby swoją główną kartę przetargową i status światowego mocarstwa. Putin chciał to zrekompensować gospodarce rosyjskiej przejęciem kilkudziesięciomilionowej ludności ukraińskiej oraz złóż metali ziem rzadkich.

Nie bez powodu finansowane przez Kreml prawactwo tak wyło i dalej wyje przy jakichkolwiek próbach ograniczania ropy i gazu na rzecz zielonej energii.

Nie bez powodu w Europie pojawiły się wspierane przez ruskich ruchy antyatomowe.

Wbrew kremlowskiej propagandzie, Bruksela nie jest głupia i doskonale wiedziała, co robi.

Sęk w tym, że duża część, a w Polsce to - patrząc na wyniki sondażowe PiS, Konfederacji, Mentzena i Nawrockiego - około połowa, ludności jest głupia i nie ma pojęcia jak jest codziennie rozgrywana przez ruską propagandę.

#ukraina #rosja #wojna #usa #wybory
Erelius - Transformacja energetyczna UE była jednym z głównych powodów, dla których P...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Erelius: Dodatkowo wchodzi też aspekt ludzki, Rosja się wyludnia, a do jej kraju wjechało według danych zachodu 3mln Ukraińców, choć ten wynik może być zaniżany. Ważną kwestią było też parcie Ukrainy do wpływów Zachodu.
  • Odpowiedz
@Erelius:

Sęk w tym, że duża część, a w Polsce to - patrząc na wyniki sondażowe PiS, Konfederacji, Mentzena i Nawrockiego - około połowa, ludności jest głupia i nie ma pojęcia jak jest codziennie rozgrywana przez ruską propagandę.

Mistrzu połowa ludności Polski nie chodzi na wybory ;) czyli 25% jest sympatyków PIS. Ta połowa co nie chodzi jest ogarnięta i widzi, że nie ma żadnych konkretnych innych opcji do zagłosowania
  • Odpowiedz
@Erelius: i w ramach tego zielonego uniezależniania się od rusków, Niemcy wyłączyli swoje elektrownie atomowe z zamiarem zastąpienia ich gazowymi - wygląda całkiem logicznie.
Tak wgl co się stało z gazem holenderskim (nie tym z cinquecento)?
  • Odpowiedz
@Erelius: To samo pisałem wczoraj. Że sam siebie zacytuję:

Tak patrzę na komentarze tutaj i sobie myślę: reprezentacja USA (#1 eksporter ropy na świecie) dogaduje się z reprezentacją Rosji (#2 eksporter ropy na świecie) w Arabii Saudyjskiej (#3 eksporter ropy na świecie) na temat Europy (25% importu na świecie) nad naszymi głowami, a na wykopie #heheszki, bo UE chce odejść od spalinowych aut.
  • Odpowiedz
@Ziolecki: nigdy nie byłem na wyborach, mam 35 lat. Nie widzę różnicy strategicznej dla Polski między Pisem a PO. A znowu kolejne partie nie posiadają ani kompetentnych osób do zarządzania ani planu politycznego. To na kogo mam zagłosować?
  • Odpowiedz
@Erelius: Ale bruksela też jest głupia bo dała sobie wmówić przez rosyjską propagandę, że gaz to czyste źródło energii a atom nie, kiedy o wiele istotniejsze jest to co jest "niewyczerpywalne w dłuższej prespektywie"
  • Odpowiedz
@Erelius: po to był zielony ład żeby uniezależnić się od Rosji - to znaczy mówisz że płacimy obecnie za emisję CO2 przy spalaniu węgla który nie jest sprowadzany z Rosji po to żeby uniezależnić się od Rosji? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Erelius: Zielony Ład? Świetny plan który uzaleznił Europe od Putina. Elektrownie atomowe? Be. Elektrownie weglowe? Be. Zamiast tego wiatraczki i elektrownie wodne które generuja niewiele prądu względem atomu i wegla.

Caly Zielony Lad opieral sie na tym, ze Europa wewnatrz nie bedzie sie zanieczyszczac, bo bedzie kupowala wszystko z zewnatrz.

A teraz sramy pod siebie.
  • Odpowiedz