Wpis z mikrobloga

Chciałbym zaprosić rowerowych Wykopowiczów na moją nową stronę https://kolarsko.pl która jest bazą 1492 podjazdów kolarskich w Polsce. Jest to w 100% darmowa alternatywa dla climbfindera. Opracowane strony podjazdów poza informacjami dotyczącymi samej trasy (profilu nachylenia) zawierają również ciekawe kalkulatory "Estymator Mocy" który potrafi określić czas wjazdu na podstawie wprowadzonej średniej mocy. Jeśli nie masz pomiaru mocy w rowerze możesz tutaj szacunkowo dowiedzieć się jaką moc generowałeś w czasie wjazdu. Drugi to "Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego" który określa ilość kalorii spalonych w czasie wjazdu na podjazd w zależności od prędkości.

Pewne rzeczy jeszcze wymagają dopracowania - jednak stosuję się do powiedzenia: jeśli nie wstydzisz się pierwszej wersji swojego projektu, to znaczy że za późno go opublikowałeś.
W pierwszej kolejności chciałbym popracować nad listami trudnych podjazdów. (opracować jakiś prosty algorytm oceniający trudność)

Będę wdzięczny za informację o nowych podjazdach które jeszcze nie są dostępne w bazie. Wystarczy przesłać link do trasy podjazdu (start/meta) w Google Maps. (kontakt @ kolarsko.pl )
Jeśli masz dowolne pytania, pomysły, widzisz błędy również zapraszam do kontaktu.

Może znajdziesz coś nowego w swojej okolicy, zapraszam do eksplorowania.
vamos!
#rower #szosa #gravel #kolarstwo #mtb
kolarskopl - Chciałbym zaprosić rowerowych Wykopowiczów na moją nową stronę https://k...

źródło: przelecz-karkonowska-kolarsko

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@dran2: 99% podjazdów to asfalt . Masz rację że możliwe że nieprecyzyjnie określiłem to w poście. W sumie też nieoptymalne może być tagowanie mtb i gravel , więc usunę je z posta (edit. kurde chyba już się nie da)
  • Odpowiedz
@kolarskopl: Super sprawa, leci plusik.

Uwagi/Pomysły:
- Wybranie podjazdu na głównej mapie mogłoby od razu pokazywać trasę, zamiast kreski A-B
- Na stronie detali, na samej górze mogła by być naraz mapa oraz nachylenie obok siebie
- "Funkcja rysująca trasy na poniższej mapie (OpenStreetMap) może popełnić błąd. Dokładna trasa będzie dostępna w Google Maps." - w przypadku trasy do ZOO (https://kolarsko.pl/baza.php?podjazd=288) to właśnie google maps popełnia błąd, bo nagle wrzuca Cie na
  • Odpowiedz
  • 0
@Fajetnik dzięki za dobre słowo i propozycje.
1) tak to było wdrożone - jednak są poważne problemy wydajnościowe, korzystałem z darmowej wersji OSRM (taki mechanizm który wyznacza trasy na mapie) .
W praktyce wczoraj w okolicach tych godzin: kliknięcie w znacznik wymagało około 10 sekund na narysowanie trasy. Wdrożenie tymczasowo zwykłej linii rozwiązało problem.
Będę nad tym pracować. Proponowane jest zainstalowanie OSMR na własnym VPS, tylko martwi mnie to że jak kupie
  • Odpowiedz
  • 0
@kolarskopl Nie rób routingu przez OSRM za kazdym razem jak ktoś kliknie w podjazd. Zapisuj ścieżkę podjazdu przy dodawaniu w bazie w postaci Gpx, albo po prostu listy współrzędnych i później łatwo to wyświetlić na mapie.

Skąd bierzesz dane o nachyleniu, przewyższeniach?
  • Odpowiedz
  • 1
@acars masz racje to jest dobra myśl - będę kminić nad tym
jakbym miał te gpxy u siebie to by płynnie działało

Nachylenie i przewyższenia są przeliczanie przez skrypt.
danymi wsadowymi jest tylko tablica konkretnych punktów podjazdów
[123 , 0.0] , [134, 0.2] , [145,
  • Odpowiedz
@kolarskopl: Super inicjatywa. Od siebie dodam propozycję integracji ze strawą, jeśli do każdego podjazdu był dopasowany segment, to w łatwy sposób można by potem zrobić automatyczne sprawdzanie, które podjazdy zostały już przez nas przejechane.
  • Odpowiedz
  • 1
@tusk: dzięki , fajnie że dołączyłeś do grona uzytkowników strony
Jasne masz fajne pomysły i przyznaje że pracuję nad nowymi funkcjami - dam znać jak uda się coś zrobić.
  • Odpowiedz