Wpis z mikrobloga

Oto fotografia Hanny Stilley Gorby, kobiety urodzonej w roku...1746. Nie istnieje fotografia przedstawiająca osobę, która urodziłaby się wcześniej od niej. Wyobraźcie sobie, że kobieta z fotografii urodziła się w czasie, gdy w Polsce panował August III Sas, gdy żyli jeszcze David Hume, Immanuel Kant. Gdy miała lat 14, na tron carski w Rosji wstępowała Katarzyna II. Gdy miała lat 30, powstawały Stany Zjednoczone Ameryki. Kobieta, która była starsza od Johanna Wolfganga von Goethego i była rówieśniczką Tadeusza Kościuszki.

#fotografia #historiajednejfotografii #historia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #qualitycontent
ReggieNoble - Oto fotografia Hanny Stilley Gorby, kobiety urodzonej w roku...1746. Ni...

źródło: comment_YNmCBHQ2RLFkkW17aPXc9pzq4shS3vvf

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ReggieNoble: a jak się urodziła to jej pradziadek mógł mieć np. 80 lat i teoretycznie pamiętać wojny Polsko-tureckie

@KanJaweuDieZweite: mój zmarły sąsiad, który miał 90 lat, i który studiował w latach 50', mawiał że to życie szybko przeleciało

A ja sobie pomyślałem, że dziesięciu takich jak on, przed nim, żyjących po kolei objęłoby całą historię Polski.
Niby 1000 lat, niby jakieś zamierzchłe mroki dziejów, średniowiecza, woje z dzidami,
  • Odpowiedz
@spere: Czas to suka. Mój dziadek dojechał do 94 a babcia do 88 i wspominali podobnie, że to przeleciało za szybko. Ich rodzice z kolei a moi pradziadkowie urodzeni byli w latach 90tych XIX wieku i to dopiero było dziwne uczucie słuchać historii jak się wtedy im żyło. Mój pradziadek np. machnął prababci dzieciaka i wyjechał do pracy we Francji. Wrócił po 6 latach a tam dzieciak se lata. Wyobraź
  • Odpowiedz
@Frugos: Wyobraź sobie lata 80 i wstecz, gdzie rozmowy telefoniczne zamawiało się na poczcie, a listonosz szedł do kogoś i na chate i wyrywał go z codzienności, dawaj typie/typiaro, bo stary dzwoni. A w tym czasie stary.stara czekali na poczcie przy telefonie z cyferblatem.
  • Odpowiedz
Mój pradziadek np. machnął prababci dzieciaka i wyjechał do pracy we Francji. Wrócił po 6 latach a tam dzieciak se lata.

@Frugos: w takich okolicznościach to kto wie kto machnął
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz