Wpis z mikrobloga

Znajomy rozkrecil biznes. Wzial dofinansowanie na maszyny. Poudawal, ze pracuje i sprzedal sprzet po kilku latach. Czysty zysk na koszt podatnika. Ja zostalem wychowany tak, ze trzeba byc uczciwym - czyli na frajera. ( ͡º ͜ʖ͡º)

#przegryw
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@Lento_morte: Ja wlasnie nie jestem do konca pewny. W grach nie oszukuje, wiec chcialbym wierzyc, ze nawet w zyciu, gdyby byla ku temu okazja, zachowalbym sie moralnie, ale trudno powiedziec, bo tak jak ty, panicznie boje sie kompromitacji. Moja ulubiona postac z Piesni Lodu i Ognia to Ned Stark.
  • Odpowiedz
  • 4
@siepan: Mozliwe. Kiedys na pewno byl. Ci co mnie w szkole dreczyli tez byli wierzacy. Nawet ksiadz sobie ze mnie zarty robil w gimnazjum. Przestal dopiero jak wyszedlem z sali w trakcie lekcji i trzasnalem drzwiami. xd
  • Odpowiedz
@akaisterne: to łap protipa: teraz jest dofinansowanie na elektrownie wiatrową. Stawiasz wiatrak, podpinasz do instalacji, zgarniasz dotację i ma stać dwa lata. Wystarczy że stoi. Nikt nie sprawdza czy działa.
  • Odpowiedz
@Wrzopusto: "Dotacja NFOŚiGW przewiduje refundację do 50 proc. kosztów kwalifikowanych poniesionych na inwestycję. Zainstalowana moc elektryczna siłowni wiatrowej może wynosić od 1 do 20 kW, przy czym program zakłada dofinansowanie nie więcej niż 5 tys. zł/1 kW"

Matematykę pozostawiam we własnym zakresie
  • Odpowiedz
@Cobesh czyli 100 tys można dostać. No to trzeba znaleźć 110 frajerów (ogłoszenie OLX praca z domu zarobki do 10 000 zł). 100 weźmie dofinansowanie, 5 będzie sprzedawać 20 kW wiatraki po 200 tys, a 5 będzie robić faktury z kosztami dla tamtych 5. Na koniec jeszcze za całą kasę produkujemy kolejne wirtualne wiatraki, które sprzedamy poza UE, żeby dostać jeszcze zwrot VAT. Za całą kasę kupujemy krypto i znikamy. Z
  • Odpowiedz
@akaisterne: to zależy.

Zależy czy nie robisz takich rzeczy bo jesteś uczciwy, czy nie masz do tego glowy/nie potrafisz/boisz się. Bo jeżeli nie zrobiłeś nigdy żadnego wału, bo nie miałeś możliwości to nie jest żadna uczciwość.

To jak mieć usunięty żołądek, być żywionym dożylnie i nie pić alkoholu. No fajnie, że nie pijesz, ale no wiesz... nie możesz. To gdzie tu sukces?

Nie ma pokusy nie ma zasługi :)
  • Odpowiedz
@akaisterne przez kilka lat utrzymać się na rynku to nie jest cwaniak tylko normalny przedsiębiorca. Wiesz że średnio 1 na 10 firm przetrwa na rynku więcej niż 10 lat? a tylko około 60% nowo otwartych firm przetrwa dłużej niż rok?
  • Odpowiedz