Wpis z mikrobloga

Mam działkę i pozwolenie na budowę. W tym roku planuje wziąć kredyt hipoteczny i ruszyć z tematem. Wstępnie planowałem załapać się na kredyt 2%, ale nie udało się wyrobić ze wszystkim na czas. Na tapecie jest jeszcze zapowiadany 0% (czy jak tam go zwali), chociaż wiem, że na ten moment to nic pewnego, ale jakby się pojawił, to pewnie chciałbym skorzystać (nie wspieram go, ale wiadomo).

I teraz pytanie takie, czy mogę wstępnie z własnych środków postawić na przykład stan 0, aby już nieco ruszyć tę budowę, a później starać się o kredyt hipoteczny, aby sfinansować resztę? Pamiętam, że przy bk2 taki stan rzeczy był już traktowany jako kredyt na dokończenie budowy, a nie na samą budowę. Czy jest coś wiadomo, jak to może wyglądać w tym "nowym programie", bądź czy w ogóle w jakiś inny sposób podchodzą do tego banki, jeśli budowa została już rozpoczęta?

#kredyt2procent #kredythipoteczny #kredyt0procent #budowadomu
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy mogę wstępnie z własnych środków postawić na przykład stan 0, aby już nieco ruszyć tę budowę, a później starać się o kredyt hipoteczny, aby sfinansować resztę?

@derczy: Tak, to co stoi oraz dzialka będzie wkładem własnym.
  • Odpowiedz
Pamiętam, że przy bk2 taki stan rzeczy był już traktowany jako kredyt na dokończenie budowy, a nie na samą budowę.

@derczy: Tak, w poprzednim programie występowała różnica zależna od daty rozpoczęcia budowy i wartości nieruchomości. Czasami determinowało to możliwość skorzystania z dopłat.

Czy jest coś wiadomo, jak to może wyglądać w tym "nowym
  • Odpowiedz
@derczy: my polonezów i fiatów nie moglismy produkowac. Daewoo nam ubili zeby tylko nie zagrazac zachodniemu przemyslowi a myslisz ze rakiety pozwolą nam robic.
Przeciez te mendy z polityki za ochlapy podpisza wszystko co dla nas niekorzystne tak jak umowa na najdrozszy gaz w europie
  • Odpowiedz
  • 0
@RachunekZaPrond-475zl: Wstępnie planowałem prefabrykowany z betonu (jak pytałem to wynikało, że zazwyczaj właśnie fundamenty są po stronie inwestora), aby mieć wszystko zrobione od a do z i nie jeździć 3 razy w tygodniu, żeby sprawdzić czy wszystko okej. Ale teraz co raz bardziej skłaniam się ku metodzie gospodarczej z cegły (ewentualnie kermazyt), czyli takiej standardowej formie.
  • Odpowiedz
@derczy: na spokojnie możesz działać, w bk2 też można było robić fundamenty, mury itd. Cały myk polegał na tym, że wartość wkladu(działka i to co na niej) nie mogła przekroczyć 200 tys.
  • Odpowiedz
  • 1
@Don_Lopez: U mnie działka wyszła z formalnościami około 180k, a to było 1-2 lata temu. Fundament to pewnie kolejne kilkadziesiąt tysięcy, wiec brzmi trochę ryzykownie.

@RachunekZaPrond-475zl Chciałbym na płycie, ale to zależy od wyceny. Jeszcze się nie orientowałem, jak to wygląda w tym roku.
  • Odpowiedz