Wpis z mikrobloga

Ale ta Europa jest mała i nie znacząca, zwykły skansen. Trumpiści lubią się powoływać na PPP kiedy ktoś napisze że Rosja ma malutką gospodarkę i że tak naprawdę jest większą, tylko według tego samego wskażnika to Europa ( bez Rosji ) wyprzedza USA i ma 17.2% udziału globalnie, natomiast USA 14.6%. To jak to jest, Europa jest nie liczącym się skansenem gospodarczym czy nie jest, bo wygląda na to że Trumpiści zastrzelili się swoją własną bronią?

#polityka #usa #swiat #europa #polska #ukraina #wojna #rosja #wydarzenia
kkecaj - Ale ta Europa jest mała i nie znacząca, zwykły skansen. Trumpiści lubią się ...

źródło: 05.03.2025_14.27.51_REC

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kkecaj: Nie no co ty stary, Europa to skansen i się wgl nie liczy, cała reszta świata ją zostawia w tyle (XD), jedynym rozwiązaniem jest zniesienie jakichkolwiek regulacji dotyczących amerykańskich big techów i 0 podatków dla miliarderów.
  • Odpowiedz
@kkecaj: UE+UK ma 14,6% czyli tyle co USA. Dorzućmy Norwegię i Szwajcarię które ściśle współpracują z gospodarka UE i juz jest 15,2%
USA to zwykly skansen świata gdzie ludzie nic nie produkuja oprocz plastikowych słomek tylko się gwalca murzyny, ćpają i mordują :)
  • Odpowiedz
@zobq: pokazałeś dane z 2022. Po covidzie się Chinom zatrzymała gospodarka i UE ja wyprzedziła.
Zresztą ty wstawiłeś PKB nominalne które według naszej prawicy się podobno nieliczy (co jest w duzym stopniu racją) bo z niego wynika, że Rosja to już mniejsza gospodarka nawet niż Meksyk XD
Z tego co ty wstawiłeś UE+UK+Szwajcaria+Norwegia ma o 30% większa gospodarkę od Chin (dane na 2024) ;) to też się nie podoba naszej
Ivan_Sekal - @zobq: pokazałeś dane z 2022. Po covidzie się Chinom zatrzymała gospodar...

źródło: 1000046612

Pobierz
  • Odpowiedz
@zobq: pokazałeś dane z 2022.

@Ivan_Sekal: nie, ja pokazałem dane z wielu lat, do 2022 roku. Czemu je pokazałem? Bo uważam, że przy ocenie takich rzeczy jak stan gospodarki, najważniejsza jest dynamika, a nie snapshot z 1 czy 2 roku.
A dynamika jest taka, że od kryzysu w 2008 roku, mamy wyraźny regres pozycji Europy na świecie pod względem gospodarczym.
  • Odpowiedz