Wymyśliłem sobie, że we wrześniu padnie na Wietnam na 2 tygodnie. I mam kilka pytań do osób, które tam były 😅
Czy Wietnam w tym miesiącu jest spoko?
Czym się poruszać? Można wypożyczyć motor jak mam tylko prawko kat B?
Czy 2 tygodnie są wystarczające na zwiedzanie? Interesuje mnie odwiedzanie różnych miejsc, poznawanie ludzi, ogólnie przygoda, a nie siedzenie na plaży.
Jaką cenę można uznać za spoko jeżeli chodzi o bilety? Może jakieś tipy? Znalazłem tak na szybko za około 1400/1600 zł w jedną stronę.
@G123: cenę podaję się zwykle za bilet w dwie strony. Trudno zgadnąć czy podzieliłeś cenę na pół, czy szukałeś tylko lotu w jedną stronę, co z perspektywy ceny jest głupie.
@G123: ojezuuu... no widać, że z tym doświadczeniem tak o. Zarówno lot w dwie strony, jak i lot w jedną stronę, które znalazłeś, to kompletne g---o.
Pierwszy lot, który masz w jedną stronę, to składak tanią linią z linią tradycyjną. W normalnej sytuacji lecisz od początku tradycyjną linią już z Krakowa i przesiadasz się w jakimś punkcie (zależnie od linii). Jeśli samolot się spóźni to albo na Ciebie trochę poczekają,
@G123: najtańsze co masz z Polski to 11-24.09 z Warszawy za 2700 Air France. Chyba nie ma rejestrowanego, jest więcej podręcznego, jest posiłek i gwarantowane przesiadki. Ale co do rejestrowanego to nie mam pewności, być może jest, nie chce mi się sprawdzać.
Ale trzeba doliczyć dojazd. Dlatego brałbym Turkisha za 3k.
@G123: z Budapesztu masz za 2k 11-24.09 do Sajgonu z Air France. Godne uwagi, ale długie przesiadki w Paryżu, a doliczając dojazdy (ok. 100 w jedną stronę, może jakiś nocleg) to zbliżsyz się do 2700, a skomplikujesz sobie podróż. Warto jeśli chciałbyś zobaczyć coś dodatkowo i zaoszczędzić, bo ostatecznie pewnie się uda.
@G123 , ogólnie to nie myśl, że to moje jakieś fanaberie, bo "w końcu sprzedają taki bilet". Jeszcze dwa lata temu takiego czegoś byś nie znalazł, bo wyszukiwarki nawet nie wynajdowały/nie składały takich beznadziejnych połączeń. Coraz więcej ludzi tak zaczęło jednak latać, że robią dolot bez bagażu do innego miejsca w Europie, więc jest to sprzedawane, ale z pominięciem faktu, że część ludzi na rynku
@G123 @kishibashi racja,, tym bardziej szacun. BTW jestem w tej chwili w Sajgonie, co do pogody, azja dla mnie cały czas jest fajna, czy wystarcza 2 tyg? Niektórym wystarczy 2 dni, a innym życia braknie. Bardzo nieostre pytania zadajesz.
@G123: ja sobie nie wyobrażam lecieć jakimiś tanimi liniami z przesiadkami po 20h - za 3,5k da się znaleźć emirates albo qatar i se lecisz jak człowiek, z bagażem, jedzeniem itd.
Motor bez problemu wypożyczysz, ale nie radzę na niego wsiadać, bo ruch na drodze to nie jest Europa, a jak coś ci się stanie, to się nie wypłacisz, bo żadna ubezpieczalnia ci nie wypłaci siana jak nie masz uprawnień,
@G123: Prawko kategorii B z Polski raczej nie. Jak byłem w północnym Wietnamie (pętla Ha Giang motorem, polecam) to dali mi wynająć motor ale tylko dlatego, że mam angielskie prawko i kategorię A i B. Był inny koleś nie wiem z Rosji czy z Czech i jemu odmówili. Boją się problemów jak turysta będzie miał wypadek. To było na zadupiu w małym hostelu. Jeden plecak podręczny 10kg to więcej niż
@G123: spoko. Nocnymi sleeping busami - tanie i komfortowe, oszczędzasz czas. Skuter raczej niż motor. Ale potrzebujesz międzynarodowego prawka, nie polskiego, nie pamiętam już wg której konwencji. Można za małe pięniądze i do tygodnia dostać w urzędzie miasta. 2 tygodnie mało. 6 mcy na cały Wietnam to minimum, żeby poznać cały kraj.
Czy Wietnam w tym miesiącu jest spoko?
Czym się poruszać? Można wypożyczyć motor jak mam tylko prawko kat B?
Czy 2 tygodnie są wystarczające na zwiedzanie? Interesuje mnie odwiedzanie różnych miejsc, poznawanie ludzi, ogólnie przygoda, a nie siedzenie na plaży.
Jaką cenę można uznać za spoko jeżeli chodzi o bilety? Może jakieś tipy? Znalazłem tak na szybko za około 1400/1600 zł w jedną stronę.
#wakacje
#podroze
#podrozujzwykopem
#wietnam
Poniżej tak na szybko co pamiętałem
źródło: wiet
PobierzPierwszy lot, który masz w jedną stronę, to składak tanią linią z linią tradycyjną. W normalnej sytuacji lecisz od początku tradycyjną linią już z Krakowa i przesiadasz się w jakimś punkcie (zależnie od linii). Jeśli samolot się spóźni to albo na Ciebie trochę poczekają,
Ale trzeba doliczyć dojazd. Dlatego brałbym Turkisha za 3k.
@G123 , ogólnie to nie myśl, że to moje jakieś fanaberie, bo "w końcu sprzedają taki bilet". Jeszcze dwa lata temu takiego czegoś byś nie znalazł, bo wyszukiwarki nawet nie wynajdowały/nie składały takich beznadziejnych połączeń. Coraz więcej ludzi tak zaczęło jednak latać, że robią dolot bez bagażu do innego miejsca w Europie, więc jest to sprzedawane, ale z pominięciem faktu, że część ludzi na rynku
Motor bez problemu wypożyczysz, ale nie radzę na niego wsiadać, bo ruch na drodze to nie jest Europa, a jak coś ci się stanie, to się nie wypłacisz, bo żadna ubezpieczalnia ci nie wypłaci siana jak nie masz uprawnień,
Jak byłem w północnym Wietnamie (pętla Ha Giang motorem, polecam) to dali mi wynająć motor ale tylko dlatego, że mam angielskie prawko i kategorię A i B. Był inny koleś nie wiem z Rosji czy z Czech i jemu odmówili. Boją się problemów jak turysta będzie miał wypadek. To było na zadupiu w małym hostelu.
Jeden plecak podręczny 10kg to więcej niż