Wpis z mikrobloga

Czy jest na sali #geodeta? Mam pytanie odnośnie aktualizacji map ewidencyjnych. W gminie zrobili jakaś aktualizację map i dorysowali mi do niej starą szopę, która nie ma fundamentu, jest drewniana i ledwo stoi. Przy poprzednich jej nie dorysowali, a stoi chyba od IIWS. Ma poniżej 20m2.

No i ta szopa wystaje terez poza granice działki xD i wchodzi na teren drogi gminnej xD i jest problem z wydzielenie księgi wieczystej na to, bo sąd może odrzucić przez to wniosek xD bo na wyrysie wystaje o jakiś tam kawałek (oczywiście w rzeczywistości stoi za płotem, który jest od dekad w tym samym miejscu).

Jak można to najszybciej załatwić? Nie chcę zmieniać granicy działek, bo gmina na to nie pójdzie. Czy geodeta może stwierdzić, że to ruina i nie powinna być w ogóle na mapach? Rozebrać to? Potem i tak geodeta musiałby aktualizować mapy w starostwie, prawda?

#geodezja #budujzwykopem #budowadomu
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mentari: geodeta powinien dostarczyć Ci zaktualizowana mapę po usunięciu budynku. Co do drugiej części Rozporządzenie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii sprawie bazy danych obiektów topograficznych oraz mapy zasadniczej, Rozporządzenie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w sprawie ewidencji gruntów i budynków. Jeśli pytasz czy taka szopa powinna być na oznaczona mapie, to tak powinna jako budynek lub inna budowla.
  • Odpowiedz
@mentari: Jeżeli do wniosku idzie tylko mapa ewidencyjna/wyrys a nie mapa zasadnicza, możesz zlecić geodecie aktualizacje mapy bez rozbierania. Dlaczego? Bo takie budynki jak piszesz ( bez fundamentu) , może geodeta na spokojnie wyrzucić z ewidencji i zakwalifikować go jako i.b.( inny budynek niemieszkalny, który będzie widniał tylko na mapie zasadniczej) a na mapie ewidencyjnej będzie czysto.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Radkovich a nie ma jakichś limitów odnośnie powierzchni?

Co byłoby szybsze:
sprawdzenie stanu faktycznego i mapa po rozbiorce i aktualizacja w starostwie
Czy
Wyznaczenie granicy działki bez rozbiórki bo pewnie nie spełnia norm dokładnościowych (zerżnięta z satelity) i ich aktualizacja w starostwie? Bo po rozbiorce geodeta też by wyznaczał granice czy tylko wygumkowal szopę?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@WykopowyGeodeta tylko wypis i wyrys z mapy ewidencyjnej idzie. Co ciekawe gdybym sprzedawał całość bez zmiany KW to bym nic nie musiał robić. Ale że to będzie wydzielone na nowej KW to sąd może mieć problem.

Kurde to by było najlepsze rozwiązanie. Orientujesz się w jakim czasie to może się udać? Geodeta będzie to oglądał w czwartek i załóżmy, że pójdzie tym tokiem, o którym piszesz. Tzn kiedy będę mógł dostac
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@gorzejbylo-brawobili

@mentari jak geodeta zrobi aktualizacje po tym jak ją rozbierzesz to dostaniesz mapę ale już w starostwie będą mieli informację, że jej nie ma

I ta informacja już wystarczy, żeby dać mi wyrys bez tej szopy na mapie?
  • Odpowiedz
@mentari: na pewno granice (jeśli nie ma znaków w terenie) potrwają dłużej. To długa procedura, może się ciągnąć miesiącami.
Wyrzucenie z mapy (po wyburzeniu, albo aktualizacja jako i.b.) to nawet kilka dni, zależnie od tego ile w danym ośrodku się czeka i czy geodeta się postara.
Zamawia materiały (2-3 dni), pracuje, składa operat i czeka - starostwo ma 7 dni roboczych ale zależy od regionu. W jednym robią w 1
  • Odpowiedz
@mentari: w skrócie: zgłasza jaką pracę będzie wykonywać (pomiar, aktualizacja, wznowienie itp), płaci za to, dostaje mapę w formie bazy danych (nie tylko mapa ale też atrybuty różnych obiektów np. dane budynku). Jeśli potrzebuje to dostaje też szkice i inne dokumenty dotyczące granic (całą historię, czasem to połowa XIX wieku), dane właścicieli.
Po wykonaniu pomiaru sporządza dokumentację dotyczącą pomiarów i wysyła wraz ze zmianami w bazach do urzędu. Tam to
  • Odpowiedz
@Radkovich: Nie do końca. Budynkiem jest obiekt, który posiada fundament, tutaj fundamentu nie ma. Prędzej by sie to kwalifikowało pod budowlę, choć bez konkretnej funkcji więc pewnie "inna budowla".

Ja natomiast polecałbym zrobić raczej granice bo z tego co czytam to nie zgadza się stan na mapkach ze stanem faktycznym. Wiadomo, bedzie to trwało dłużej - w najlepszym razie 1.5 miesiąca do 2 miesięcy, a najgorszym pewnie ze 3-4. Jednak
  • Odpowiedz
  • 0
Jednak jeśli zależy Ci na czasie to zorientować się trzeba czy wystarczy jak geodeta zmieni Ci rodzaj obiektu z budynku na inną budowlę, a jeśli Ci to nie przejdzie to trzeba będzie rozebrać i zrobić inwentaryzację. Ale pozwolenie na rozbiórkę to też nie w 3 dni wydają...

@DanekRBI: muszę mieć pozwolenie na rozbiórkę szopy 20 m2 o wys. 3m zbitej z desek i bez fundamentu?
  • Odpowiedz
@mentari: Rzeczywiście, pozwolenie nie będzie wymagane, ale prawdopodobnie będzie trzeba zgłosić zamiar wykonania rozbiórki. Musiałbyś poczytać dokładne wymagania co do takiego stanu rzeczy, ale wydaje mi się, że z punktu widzenia przepisów nie będziesz mógł sobie wyburzyć takiego obiektu, zwłaszcza jak został on już wkreślony na mapę. to by trzeba zapytać jakiegoś architekta/kierownika budowy o więcej szczegółów.
  • Odpowiedz
@DanekRBI: @Radkovich: @atomic77: @WykopowyGeodeta:
Widzę, że mocno siedzicie w temacie - pozwolę sobie podpiąć się z tematem.
Czy można sprawdzić kto i kiedy naniósł zmiany na mapę na której jest moja nieruchomość ?
Pytam, bo w ostatnich 10 latach znikła mi z niej kuchnia letnia przyklejona do budynku.
Jak kupowałem zabudowaną działkę kuchnia była widoczna na dołączonej do umowy/aktu mapce.
Teraz jak
  • Odpowiedz
@moserusik: 1. Czy można sprawdzić kto i kiedy naniósł zmiany na mapę na której jest moja nieruchomość ?
Ad.1 tak
2. Jak kupowałem zabudowaną działkę kuchnia była widoczna na dołączonej do umowy/aktu mapce.
Ad.2 dużo możliwości, trzeba zerknąć na mapę( może być tak, że letnia kuchnia była oznaczona jako budynek gospodarczy "g" doklejony do niej budynek gospodarczy też był jako "g", geodeta robiąc aktualizację pomierzył cały budynek jako jeden budynek
  • Odpowiedz