Wpis z mikrobloga

Kupuję mieszkanie deweloperskie ale chcę kredytem wykończyć tylko to co trzeba i mieszkać jak pies i samemu nazbierać na wykończenie w rok czy dwa.

Myślę, że absolutny must w co się kredytować to:
- podłogi i ściany w każdym pokoju
- jedna cała łazienka

Jaki koszt na to przyjąć na 70m2 zakładając dobre materiały, np. parkiet?

Myślę żeby wykończyć w takiej kolejności:
- nazbierać z 90k i wykończyć całą kuchnię na wymiar, salon z jadalnią,
- nazbierać 30k i wykończyć sypialnię (dwie szafki, duża szafa zabudowa, łóżko z materacem),
- nazbierać 20k i wykończyć korytarz (dwie duże zabudowy, lustro, siedzisko),
- nazbierać 20k i wykończyć gabinet,
- nazbierać 20k i wykończyć drugą łazienkę,
- wykończyć balkon i loggię.

Do większości z tych etapów angażować projektanta wnętrz, etapami.

W międzyczasie mogę spać na materacu za 400 zł, biurko mam, lodówkę wstawię z OLX, ciuchy będę trzymał na tanich wieszakach z IKEA. Nie wiem co z zlewem w kuchni, a talerze itp to można na g---o szafkach za 50 zł trzymać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

O czym nie pomyślałem?

#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #nieruchomosci
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oficjalne_konto: łazienkę sobie faktycznie zrób od razu do stanu użytkowania, a z resztą można żyć, może ktoś oddaje jakieś stare szafki kuchenne to sobie postaw tymczasowo + jakaś używana kuchenka.
  • Odpowiedz
Myślę żeby wykończyć w takiej kolejności:

- nazbierać z 90k i wykończyć całą kuchnię na wymiar, salon z jadalnią,

- nazbierać 30k i wykończyć sypialnię (dwie szafki, duża szafa zabudowa, łóżko z materacem),

- nazbierać 20k i wykończyć korytarz (dwie duże zabudowy, lustro, siedzisko),

- nazbierać 20k i wykończyć gabinet,

- nazbierać 20k i wykończyć drugą łazienkę,
  • Odpowiedz
nazbierać z 90k i wykończyć całą kuchnię na wymiar, salon z jadalnią,

@oficjalne_konto: dużo strasznie, mnie kuchnia kosztowała 50k a mam drewniane fronty i granitowe blaty, AGD też wysokiej klasy. Kanapę kupisz spokojnie za 6-10k, stół i krzesła możesz kupić w IKEA za 3k.
  • Odpowiedz
@oficjalne_konto moi znajomi zrobili podobnie, tylko kuchnie kupili jak ktoś sprzedawał za 1000zl na OLX meble kuchenne wraz z piekarnikiem i indukcja xD Warto czasem popatrzeć, może też trafi Ci się taka perełka i mają normalną kuchnię, potem chcą zrobić „swoją” od stolarza, ale nie spieszy im się. I trochę przestrzeliłeś z kwotami. 40k płaciłam za stolarza 2 lata temu za kuchnię, zabudowę przedpokoju i zabudowę garderoby + 13k za blat
  • Odpowiedz
@oficjalne_konto: będziesz miał cały czas ekipy, stolarzy itp. na chacie. Wykańczanie łazienki mieszkajac tam, i mając położone podłogi w salonie, pomalowane ściany itp. to będzie katorga. Syf będziesz miał wszędzie. A połowa ekip Ci się tego nie podejmie.
  • Odpowiedz