Wpis z mikrobloga

Czy #hotel w #poznan podczas #pyrkon rządzą jacyś #zydzi? Te ceny to jest niebotyczna chciwość, a jeszcze kilka miesięcy.

@Aiusteia: Nie, zwyczajnie doświadczyłeś tego czym jest ten mityczny wolny rynek™

Polecam sobie ogarnąć jakieś spanie po znajomych albo nawet podpytać jakiś wykopków xD
  • Odpowiedz
  • 1
@Kryspin013 załatwię może po znajomych, jak nie to gdzieś trochę dalej od poznania, ale nadal, to jest dla mnie nieporozumienie, że takie ceny są, ale skoro takie ceny są, to znaczy, że są ludzie co faktycznie tyle pieniędzy wykładają, bo jakby te hotele zarobiły? No masakra jakaś.
  • Odpowiedz
@Kryspin013 załatwię może po znajomych, jak nie to gdzieś trochę dalej od poznania, ale nadal, to jest dla mnie nieporozumienie, że takie ceny są, ale skoro takie ceny są, to znaczy, że są ludzie co faktycznie tyle pieniędzy wykładają, bo jakby te hotele zarobiły? No masakra jakaś.

@Aiusteia: To raczej spekulacja na tym, żeby zarobić. Może się okazać, że lepiej przyjąć ~60% mniej osób, ale np za 3 razy
  • Odpowiedz
@Aiusteia: W 2024 Pyrkon zbiegł się z dwoma koncertami Podsiadło na 50k ludzi. Ceny wywaliło w kosmos, a ludzie jak widać i tak wynajmowali. Może w tym roku "prywaciarze" stwierdzili, że z automatu wrzucą hardcorowe ceny.

Wiem, że ludzie brali noclegi np w Gnieźnie. Intercity jedzie niecało 30 minut, a Regionalne 45 minut. Wysiadasz pod samymi targami. Największy minus, to mniejsza liczba pociągów powrotnych późnym wieczorem i w nocy, jeśli
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Tak jest, a dokładnie prawo popytu i podaży.
@Aiusteia Tego doświadczają wszystkie miasta, gdzie odbywają się eventy na dużą skalę. Znanym ostatnio przypadkiem była Olimpiada w Paryżu - hotele tak wywaliły ceny, że jak przyszło co do czego, to sporo z nich stało w połowie pustych, bo ci sami Żydzi się przeliczyli
  • Odpowiedz
@Aiusteia: Dlatego przestałem się tam wystawiać. pyry p----------o z cenami za nocleg.
Gadałem z jednym z wystawców. Mówił, że znalazł spanie 40 km od Poznania. 40 KILOMETRÓW OD POZNANIA!!! za 2500 zł za weekend. Bo jak zarezerwowali hotel z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, to na 2 miesiące przed imprezą hotel(czy tam inny airbnb) im odwował rezerwację z przyczyn niezależnych
  • Odpowiedz