Wpis z mikrobloga

Dlaczego zakonnicy i zakonnice (osoby mieszkające w klasztorach, w izolacji) nie wychodzą na ulice głosić Dobrej Nowiny (a przynajmniej nigdy tego nie widziałem)? Mam na myśli chodzenie po ulicy do "losowych" ludzi, a nie wspólnoty. Czyż nie po to są? Dlaczego siedzą zamknięci? To nie ma sensu. A może siedzą tam, bo za darmo mają dom, jedzenie i praktycznie nic nie muszą robić? Czy taka jest wola Boga Ojca?

#katolicyzm #chrzescijanstwo #biblia #jezuschrystus #bog #wiara #religia #klasztor
n_____S - Dlaczego zakonnicy i zakonnice (osoby mieszkające w klasztorach, w izolacji...

źródło: z30114625AMP,Papiez-Franciszek-pozdrawia-grupe-zakonnic-na-zako

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@n_____S: Większość zakonników i zakonnic głosi Dobrą Nowinę, jest bardzo mało zakonów, które mają charyzmat pustelniczy. Jak zwykle masz błędne informacje, gdy mówisz o katolikach.
  • Odpowiedz
Czyż nie po to są

@n_____S: Lol. Sam zwracasz uwagę, że tego nie robią, są zamknięci a walisz w chochoła że po to są żeby nie być w zamknięciu. Od chodzenia do "losowych" ludzi są misjonarze i jak najbardziej bywają nimi zakonnicy, tylko że żyjemy w kraju zdominowanym przez katolicyzm i tutaj misjonarze nie bardzo mają co robić. Co trzeci dzień za to w TVN czy u Lisa jest jakiś
  • Odpowiedz
  • 0
@swiadomy_anakolut: @korell

Większość zakonników i zakonnic głosi Dobrą Nowinę, jest bardzo mało zakonów, które mają charyzmat pustelniczy. Jak zwykle masz błędne informacje, gdy mówisz o katolikach.

Głoszą Ewangelię czy też Ewangelię pomieszaną z tradycją ludzką z naciskiem na to drugie?

Lol. Sam zwracasz uwagę, że tego nie robią, są zamknięci a walisz w chochoła że po to są żeby nie być w zamknięciu. Od chodzenia do "losowych" ludzi są misjonarze i
n____S - @swiadomyanakolut: @korell 
Większość zakonników i zakonnic głosi Dobrą Nowi...

źródło: 2025-03-04 16_10_25-(11) JAK ROZMAWIAĆ O WIERZE Z KIMŚ KTO NIC O NIEJ NIE WIE_ - pytamy Misjonarza,

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
No i inne pytanie - czy w klasztorach zakonnicy i zakonnice modlą się wyuczonymi modlitwami do "świętych" (czyli do zmarłych ludzi), do Maryi itp. powtarzając je wiele razy?
  • Odpowiedz
@n_____S:

Dlaczego siedzą zamknięci? To nie ma sensu. A może siedzą tam, bo za darmo mają dom, jedzenie i praktycznie nic nie muszą robić?

Nie masz błędnych informacji tylko celowo atakujesz KK, to są obrzydliwe insynuacje.

Mnóstwo zakonnic i zakonników jeździ na misje i ewangelizuje swoją postawą, inni pomagają w kraju, inni usługują w KK, charyzmaty są różne.
Może cię zaskoczę, ale ewangelizuje się czynem i pokazywaniem ewangelii w zachowaniu,
  • Odpowiedz
  • 1
@korell: To tak samo ja mogę powiedzieć o Tobie, że ewangelizuje się czynem i pokazywaniem ewangelii w zachowaniu, a nie tylko pisaniem na wykopie i bronieniem Katolików, ale nie osądzam, bo nie wiem co robisz.
Chodzi mi najbardziej o to czy ewangelizując najczęściej w centrum stoi Chrystus i czytanie Słowa Bożego czy też jednak tradycje ludzkie, msze święte i rozrost KK, które moim zdaniem zasłaniają samego Jezusa Chrystusa. W tym
  • Odpowiedz
@n_____S:
Jedź na misję, sprawdź i nam opowiedz. Trudno się to czyta co piszesz, dlatego jestem zwolennikiem struktury kościelnej, bo ludzie mogą się oprzeć najpierw na nauczaniu kościoła i później analizować, zamiast wymyślać jakieś brednie.

Jesteś strasznym ignorantem. Ilu Afrykańczyków nawróciłeś tak, że narodzili się na nowo? Myślisz, że to takie proste, gdy cały świat jaki znasz wyznaje jakieś vodoo i nagle jakaś zakonnica opowiada ci o Żydzie, który żył
  • Odpowiedz
@n_____S: Co tam jest złego? To że mają koszulki upamiętniające wizytę papieża rok temu? Tak jak powiedziałem, pokaż twoje owoce nawracania Papuasów i rób wpis, zamiast oczerniać ludzi, którzy oddali życie służbie i ewangelizacji.
  • Odpowiedz
No i inne pytanie - czy w klasztorach zakonnicy i zakonnice modlą się wyuczonymi modlitwami do "świętych"

@n_____S: Jeśli chodzą na katolickie nabożeństwa to zapewne tak, bo tam się to na przykład robi w litaniach do Maryji czy właśnie świętych.
  • Odpowiedz
  • 1
@korell: Mam pytanie - czy zarabiasz pieniądze w jakikolwiek sposób, pośredni, bezpośredni, ale mający związek z Kościołem Rzymskokatolickim, z Katolicyzmem?
  • Odpowiedz
@n_____S Walisz w takie chochoły, że głowa boli. Jeśli chcesz celnie punktować katolicyzm to musisz się o nim najpierw czegoś dowiedzieć. Inaczej będzie to zupełnie żałosne.

Np piszesz, że zakonnicy "modlą się do świętych" podczas gdy w wyznaniu katolickim nie ma czegoś takiego jak modlitwa "do" świętych, a jedynie "przez" świętych o ich wstawiennictwo

A co do twojego oburzenia, że niby zakonnicy nie głoszą to informuję, że istnieją całe zakony których
  • Odpowiedz