Wpis z mikrobloga

#inpost zniszczył mi paczkę.

Wysyłałem lampę #uber #taxi przez #olx #paczkomaty.
Zapakowałem w tonę bąbelków + stretch, jak to nie raz sam odbierałem przesyłki.

Dotarła w stanie jaki widać na zdjęciu. Oczywiście bez problemu zaakceptowałem zwrot kasy kupującemu. Niestety, żeby ją odzyskać, musi paczkę odesłać (jakbym potrzebował). Żeby przyjąć zwrot, musiałem im jeszcze dopłacić 6,5 zł.

#pytanie: jakie kroki podjąć, żeby odzyskać zarówno ten koszt zwrotu, jak i zniszczonego towaru (100 zł).
Mam obawy, że zarówno OLX, jak i InPost będą kombinować, żeby mnie wydymać.

#pytaniedoeksperta #kiciochpyta #przesylki #kurier
Altar - #inpost zniszczył mi paczkę.

Wysyłałem lampę #uber #taxi przez #olx #paczkom...

źródło: temp_file4831027866114408209

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@marsjanin2012: Kartony to ja mam, ale nie weszłoby wtedy do paczkomatu. To duża lampa. No nic. Jak przyjdzie zwrot, będę próbował z reklamacją. Ale mam teraz gigantyczny uraz do InPostu, bo pierwszy raz w długim życiu, ktoś mi rozpieprzył przesyłkę.
  • Odpowiedz
  • 0
@krytyk__wartosciujacy: Przeczytałem regulamin na OLX-ie i bezpośrednio na InPoście. Nie ma nic o kratonach, jest za to taki ciekawy punkt:
Operator dopuszcza jedynie nadawanie Przesyłek o standardowym kształcie
(sześcian, prostopadłościan, foliopak)

Czyli jak najbardziej można przesyłkę bąbelkować i stretchować. To by potwierdzało, że profesjonalni sprzedawcy z Allegro też często wysyłają tak swoje paczki. Na tym się wzorowałem.

@Reevder: Szampon to płyn - zupełnie inaczej się to zabezpiecza.
  • Odpowiedz
@Altar:
Podsumowując: Nie zabezpieczyłeś przesyłki i winisz przewoźnika? Klasyk ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Skoro nie wystarczy zdrowy rozsądek (a złota reguła którą słyszałem od paru kurierów to "jeśli można to upuścić z ramienia w pełnym biegu na równej podłodze lub przypadkiem kopnąć w trakcie marszu - to jest ok"):
- W regulaminach inpostu masz "Zasady przygotowania i pakowania przesyłek"
- Jest tam opisany foliopak jako środek do przewożenia "dokumentów i
Aramil - @Altar: 
Podsumowując: Nie zabezpieczyłeś przesyłki i winisz przewoźnika? Kl...

źródło: 2025-03-04 18_18_02-Regulaminy, cenniki i dokumenty _ InPost — LibreWolf

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@krytyk__wartosciujacy: Nie obrażam się, dzięki za konstruktywną krytykę. Dzięki Twojej radzie przeczytałem regulamin.

@Aramil: Nie znam tej złotej zasady, nieczęsto rozmawiam z kurierami. Wkleiłem zdanie z regulaminu o foliopaku. Tam nic nie ma o tym, że to dotyczy dokumentów.
Ten plastik jest dość elastyczny, nie kruchy. One jeżdżą na dachach, w różnych warunkach. Myślę, że wytrzymałby rzucanie, ale podejrzewam że po prostu przywalili ją czymś ciężkim. Karton by
  • Odpowiedz