Wpis z mikrobloga

Wierzyłem w Amerykę. Wierzyłem w amerykańską rację stanu, w amerykańskie ponadpartyjne cele, takie jakby współczesne Objawione Przeznaczenie. Wierzyłem w establishment, równowagę sił i pewną elitarność w wyższych kręgach władzy. To wszystko były mrzonki, nie ma żadnych świętości ani wielkich i zaplanowanych celów. Światem nie rządzą elity, które wszystko kontrolują, żadne Schwaby, masoni, kółka bildberga czy te p------e grupki bogatych studentów co walą gruchę do jakiejś czaszki. Światem rządzą ludzie, małostkowi, krótkowzroczni i brutalni. To oni wypowiadają wojny, zdradzają sojuszników, podpalają świat, myśląc, że robią coś dobrego, choć najczęściej chcą lepiej dla siebie, swojej kliki politycznej lub po prostu być w książkach historycznych. Ameryka wybrała buca, chama, prymitywnego krzykacza i naiwniaka i teraz ten ma pozycję, pieniądze i poparcie na tyle duże, żeby wprowadzać swoje chore pomysły. Świat to nie kalkulator oparty na rzeczach z pogranicza teorii spiskowych, to chaos, który opiera się na ludzkich słabościach i emocjach. Trump chce zniszczyć amerykańskie elity i wprowadzić własne, prooligarchiczne, w czym pomaga mu Musk i populistyczne cepy. W tym celu jest gotowy sprzedać pół świata, zrobić dziurę w każdym amerykańskim lotniskowcu a żeby tylko dojść do celu. Geopolityka to ciekawa dziedzina, ale która jest zbyt sztywna, zbyt ograniczona, bowiem nie bierze pod uwagę tego, że ludzie to tylko i aż tylko ludzie

#ukraina #wojna #rosja #usa #przemyslenia #polityka #geopolityka #swiat #trump #elonmusk
Kagernak - Wierzyłem w Amerykę. Wierzyłem w amerykańską rację stanu, w amerykańskie p...

źródło: temp_file4099733860682123870

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tu chodzi tylko i wyłącznie o biznes, USA chcę zarobić na produkcji broni

Nope. USA chce w pełni kontrolować negocjacje z ruskimi. Nie po to, żeby UA sprzedać, a po to, żeby jak najlepiej zrealizować swoje interesy. Brutalne i cyniczne? Tak wyglądają stosunki międzynarodowe.

@K-S-:
  • Odpowiedz
Wierzyłem w Amerykę. Wierzyłem w amerykańską rację stanu, w amerykańskie ponadpartyjne cele, takie jakby współczesne Objawione Przeznaczenie. Wierzyłem w establishment, równowagę sił i pewną elitarność w wyższych kręgach władzy. To wszystko były mrzonki, nie ma żadnych świętości ani wielkich i zaplanowanych celów. Światem nie rządzą elity, które wszystko kontrolują, żadne Schwaby, masoni, kółka bildberga czy te p------e grupki bogatych studentów co walą gruchę do jakiejś czaszki. Światem rządzą ludzie, małostkowi, krótkowzroczni i
  • Odpowiedz
Ale tak w sumie, to skąd wiesz, że obecne działania Trumpa, to taki jego kaprys

@wstanczyk: bo trump mial takie poglady izolacjonistyczne od lat 80.

Może Ameryka nie wychodzi z Europy i nie układa się z Rosją, bo tak się Trumpowi podoba, tylko bo słabnie i musi?

mhm, za slaba zeby troche zlomu przeslac ukrainie
  • Odpowiedz
bo trump mial takie poglady izolacjonistyczne od lat 80.

@SmugglerFan: To tym bardziej miałoby sens wybierać akurat jego do takiej roli.

mhm, za slaba zeby troche zlomu przeslac ukrainie

@SmugglerFan: No chyba widzisz, że zmiana w polityce zagranicznej w USA jest większa, niż kwestia pomocy militarnej Ukrainie, a do tego jeszcze dochodzi potencjalna chęć zbliżenia z Rosją.
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: To tym bardziej miałoby sens wybierać akurat jego do takiej roli.

@wstanczyk: ale uwazasz ze kto go niby wybral do roli? przeciez to ludzie zaglosowali na niego

@SmugglerFan: No chyba widzisz, że zmiana w polityce zagranicznej w USA jest większa, niż kwestia pomocy militarnej Ukrainie, a do tego jeszcze dochodzi potencjalna chęć zbliżenia z Rosją.

@wstanczyk: no to jak tlumaczysz sobie to ze
  • Odpowiedz
ale uwazasz ze kto go niby wybral do roli? przeciez to ludzie zaglosowali na niego

@SmugglerFan: No dobrze, ale jednak ktoś kandydata wystawia, a poza tym liczą się też ci ludzie, którzy posiadają media. Zarówno te internetowe, jak i tradycyjne. Oni mogą kształtować narracje.

No i gdyby nie wybrali Trumpa z jakiegoś powodu, to dalej mogłaby być realizowana ta sama polityka, tylko z inną
  • Odpowiedz