Wpis z mikrobloga

Ponad 6 miesięcy temu stwierdziłem że mam w dupie windows i przechodzę na linux. Wybrałem Ubuntu jako najbardziej popularny i miałem z nim wcześniej doczynienia. Nadmienię że jestem full stack developerem. Wszystko super i podoba mi się poziom kontroli nad tym co mój komputer robi. Natomiast myślę teraz nad przesiadką na ArchLinux żeby mieć tej kontroli jeszcze więcej. Polecacie czy nie?
#linux
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Varin: nie wiem, poprostu mam wrażenie że Ubuntu skoro to jest najbardziej popularna dystrybucja to też zbiera jakieś tam dane jeszcze nie jestem ekspertem w tym temacie. Jak by ktoś mógł mi podać korzyści z przesiadki to by było fajnie jak nie to zostaje przy ubuntu bo mi pasuje
  • Odpowiedz
@turboziom: To mów że dla szpanu chciałeś, bo piszą w internecie że ArchLinux to dla Hackermanów największych jest systemm a Ty takim Hackermanem przecież jesteś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Varin - @turboziom: To mów że dla szpanu chciałeś, bo piszą w internecie że ArchLinux...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
Okej wszystko w temacie zostaje przy ubuntu bo mi najbardziej odpowiada. Debiana mam na serwerze ale wsumie nie widzę róznicy w obsłudze z lini poleceń.
  • Odpowiedz
  • 2
@Varin: Masz rację nie chciałem już dalej być normikiem który używa Ubuntu. Ale wszystkie te pakiety co na Arch mogę sobie tez zainstalować.Prawdziwy hckerski system to Kali ale przecież wszystkie te pakiety normalnie sa w apt dostępne gotowe do pobrania na każdym systemie. Zostaje na Ubuntu. Moim Ubuntu.
  • Odpowiedz
@turboziom:
Jak chcesz być na łańcuchu canonicala, używać starych pakietów, nie przeszkadza ci wymuszanie używania snapa (śmieć), nie chcesz mieć dostępu do pakietów z aura i nie masz honoru i godności ludzkiej to ubuntu jest idealne dla ciebie.
  • Odpowiedz
@turboziom: XD
Czyli ubuntu jest idealne dla ciebie, bo nawet nie wiesz, że używasz przestarzałych pakietów i ci to nie przeszkadza.
Jak instalujesz firefoxa bez snapa? Czy po prostu zainstalowałeś go snapem, ale nawet nie wiesz tego? xd
  • Odpowiedz
  • 0
@korell: i use chromium btw xD i nawet sam sobie go skompilowałem bez snap i bez apt. I tak można prawie z każdym oprogramowaniem i nie porzeba do tego specyficznej dysrtybucji. Kompilaor działa wszędzie tak samo. A ty co robisz na swoim arch oglądasz anime?
  • Odpowiedz
@turboziom: Nie mam czasu na kompilowanie wszystkiego ze źródeł. Używam archa do codziennego użytku, na nim po prostu mam wszystko czego potrzebuje bez zbędnego bloatu korporacji i w dodatku w najnowszej dostępnej wersji, więc mogę od razu testować nowinki techniczne.
  • Odpowiedz
@turboziom: buduj swoją opinię na podstawie własnych doświadczeń i tak trzymaj ... @Varin @korell @Foxing @Foxing weźcie sobie do serca co napiszę. po pierwsze nie zamierzam tutaj wyrokować jakie distro jest naj ale wykarzę wyszość ubuntu nad tymi, o których wspominacie nie tylko dla tzw. początkujących a tym bardziej zaawansowanych. Po pierwsze dostęp do dokumentacji i jej jakość. Nie ma tak dobrze opisanego distro jak Ubuntu
wojciet - @turboziom: buduj swoją opinię na podstawie własnych doświadczeń i tak trzy...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-03-04 05-40-41

Pobierz
  • Odpowiedz