Wpis z mikrobloga

Cześć, wybieram się na Maltę i chciałbym polatać dronem (DJI Mini 3). Wiem, że obowiązują tam przepisy UE, trzeba się zarejestrować jako operator i zgłaszać loty. Ale jak to wygląda w praktyce?

Czy faktycznie trzeba zgłaszać każdy lot?
Jakie są realia kontroli? Jak z rejestracją na maltańskim portalu? Przechodzi bez problemu?
Chętnie posłucham doświadczeń osób, które już tam latały. Dzięki za info!

#drony #malta #podroze #lataniedronem #prawo #pytanie #dji
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@ramirezvaca: No dlatego pytam. Najbardziej mnie nurtują dwie kwestie:
1. Rejestracja - jeśli jestem zarejestrowany w PL zakładam, że działa to na całą UE.
2. Zgłaszanie lotu - mają do tego jakąś apkę?
  • Odpowiedz
@Bobokkk: wystarczy czat GPT zapytać, to nie majątek. Do tego masz spokój jak się coś stanie i nie musisz robić z siebie debila spamując tu zrzutkami, "bo jo niewiedzioł i musza kore zapłacić" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@BrzydkiBurak: Pier.. głupoty (Jak zawsze). Jak się nie znasz na temacie, to się nie wypowiadaj bo tylko wpier OP’a w problemy.

@Bobokkk Na Malcie musisz się zarejestrować i zgłosić lot. Dodatkowo jest tam obowiązkowe OC na drony. Nie stosowanie się do tych regulacji grozi grzywną od 1000-5000€.

Możliwe, że coś mogłem pokręciłem. Najlepiej będzie zapytać się na grupie FB DJI Polska. Tam ludzie co ostatnio byli na Malcie powiedzą
  • Odpowiedz
@Bobokkk: ponownie - nie musisz sie stresowac bo nie mamy kar za niezarejestrowanie lotu i/lub operatora. mimo zapowiedzi od kilku lat cad tm nie opublikowal ano dotyczacego dronow. czyli nie musisz sie przejmowac tym czy rejestrujesz lot/siebie lub ze system nie zaakceptowal automatycznie twojego planu i "masz czekac". pulizija jesli podbija to tylko zagadac z pytaniem jakiego drona polecasz kupic na poczatek albo "ile potrafi z---------c?". n------i turysci o----------a tutaj
BrzydkiBurak - @Bobokkk: ponownie - nie musisz sie stresowac bo nie mamy kar za nieza...

źródło: start z pembroke-coastal

Pobierz
  • Odpowiedz
@Nokimochishii: lokalnie nie ma sie czym martwic podczas odprawy. od niedawna mamy nowe skanery 3d dzieki ktorym nie trzeba juz niczego wyciagac z plecakow na security. ze sprzetu elektronicznego sluzby/g4s interesuja sie juz tylko bardzo duzymi powerbankami i wyrywkowo kontroluja plyny (w przeciwienstwie do wielu innych lotnisk u nas mozna zabierac ze soba wieksze napoje). skanowali mi juz drona w kabinowce i nikt o niego nie pytal.
BrzydkiBurak - @Nokimochishii: lokalnie nie ma sie czym martwic podczas odprawy. od n...

źródło: start z marsaskali-klif

Pobierz
  • Odpowiedz
@BrzydkiBurak: To se mieszkaj, lataj i odstaw to co bierzesz.

@Bobokkk Ponownie: Nie słuchaj jego wysrywów bo tylko se zaszkodzisz. Typ ewidetnie nie wie o czym gada i pewnie lata na pałę, a jak mu zabiorą drona to będzie "DrOn ZabRAny przEz PoLIcjAnta z zESpOłeM dAUnA." . Jeszcze w Polsce jak w Polsce, ale za granicą może to być problematyczne. Znajomy pojechał od Włoch i odpalił drona. Skończyło
  • Odpowiedz
elementalx7 jak zwykle klamie i nie pierwszy raz atakuje mnie w randomowych wpisach na wykopie. ma obsesje na moim punkcie od czasu gdy zabolala go moja pogardliwa wypowiedz na temat milosnikow patostrimow i walk w klatkach (czyli osob takich jak on). bardzo go boli to co mam w naglowku mojego profilu.

ale nie wazne ile razy i jak bedzie klamal bo nie zmieni to faktu ze nadal nie stworzono przepisow wykonowaczych do
  • Odpowiedz