#ludzie #malpy #psychologia Prof. Harry Harlow prowadził w latach pięćdziesiątych badania z udziałem rezusów, w trakcie których analizował ich mechanizmy społeczne. Jego eksperymenty wykazały, że potrzeba bliskiej relacji jest u naczelnych ważniejsza, niż nawet potrzeba zaspokojenia głodu
Eksperymenty Harry'ego Harlowa (lata 50. i 60. XX wieku) dotyczyły znaczenia więzi emocjonalnej u małp rezusów. Harlow oddzielał małe małpy od matek i zastępował je dwiema sztucznymi "matkami": jedną z drutu z butelką mleka i drugą pokrytą miękką tkaniną, ale bez jedzenia. Małpy instynktownie wybierały miękką „matkę”, co dowiodło, że potrzeba bliskości i bezpieczeństwa jest ważniejsza niż samo karmienie. Eksperymenty miały duży wpływ na psychologię rozwojową i podkreśliły znaczenie czułości w wychowaniu dzieci.
@chytry_OG_ciaglenaminusie: Cały ten eksperyment naciągany, głównie to się znęcał nad małpami dla zabawy - taka prawda. Są nagrania na youtube z tych eksperymentów. Gdzie ma uciec przestraszona małpa? Tam gdzie jedzenie czy tam gdzie miękko? Jak się przestraszy to idzie jeść czy się uspokoić? Błędnie uznał, że małpa dopatruje się matki w desce z kawałkiem szmaty z doczepioną kulą lub w kupie drutów z butelką i taką samą kulą. Błędne
@Nemayu: no też mi to nie pasuje Coś bliższego by było jakby pokazali malpie która przez tydzień nic nie jadła ani nie widziała innej maupy do wyboru dwie drogi- do jedzenia a drugą do stada małp
Wtedy mogę się założyć że wybierze tam skąd czuje zapach żarcia Po prostu jedzenie to wazni3jsza potrzeba , potrzeba bezpieczeństwa czy tam relacji społecznych to już coś innego, ale też jest potrzebne jej zaspokojenie żeby odczuwać szczęście
Prof. Harry Harlow prowadził w latach pięćdziesiątych badania z udziałem rezusów, w trakcie których analizował ich mechanizmy społeczne. Jego eksperymenty wykazały, że potrzeba bliskiej relacji jest u naczelnych ważniejsza, niż nawet potrzeba zaspokojenia głodu
Eksperymenty Harry'ego Harlowa (lata 50. i 60. XX wieku) dotyczyły znaczenia więzi emocjonalnej u małp rezusów. Harlow oddzielał małe małpy od matek i zastępował je dwiema sztucznymi "matkami": jedną z drutu z butelką mleka i drugą pokrytą miękką tkaniną, ale bez jedzenia. Małpy instynktownie wybierały miękką „matkę”, co dowiodło, że potrzeba bliskości i bezpieczeństwa jest ważniejsza niż samo karmienie. Eksperymenty miały duży wpływ na psychologię rozwojową i podkreśliły znaczenie czułości w wychowaniu dzieci.
Coś bliższego by było jakby pokazali malpie która przez tydzień nic nie jadła ani nie widziała innej maupy do wyboru dwie drogi- do jedzenia a drugą do stada małp
Wtedy mogę się założyć że wybierze tam skąd czuje zapach żarcia
Po prostu jedzenie to wazni3jsza potrzeba , potrzeba bezpieczeństwa czy tam relacji społecznych to już coś innego, ale też jest potrzebne jej zaspokojenie żeby odczuwać szczęście