Wpis z mikrobloga

#diy #stolarstwo #drewno
Mireczki w ramach walki z nudą zamierzam poczynić stół ogrodowy. Mam deski sosnowe, przejechałem je papierem 40-80 i opaliłem lekko aby uwidocznić słoje. Teraz zamierzam to przejechać 120 papierem i pytanie do Was? Czym to pomalować? Stół będzie na ogrodzie bez żadnego zadaszenia czyli narażony na słońce, deszcz i oczywiście wypadki imprezowe typu rozlane alko i tłuszcz. Chciałbym aby jak najmniej zmienić jego kolor a zarazem zabezpieczyć. Foto przed i po opalaniu
excavations - #diy #stolarstwo #drewno
Mireczki w ramach walki z nudą zamierzam poczy...

źródło: temp_file492349463352954771

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@excavations: żaden lakier! Drewna stojącego na zewnątrz nie lakierujemy z tego prostego powodu, że żaden lakier nie jest idealny, każdy kiedyś gdzieś pęknie, zwłaszcza na miękkim drewnie, jakim jest sosna. A jak powłoka się rozszczelni, to pod lakier wniknie woda. A jak wniknie, to już tam zostanie, drewno będzie gnić, czernieć, zimą będzie rozsadzać włókna.
Do zabezpieczania drewna tylko impregnaty, lazury (moga być też powłokotwórcze, jeśli chcesz mieć powierzchnię jak
  • Odpowiedz
Olej lniany? Bo już miałem taką podpowiedź do znajomego.

@excavations: znajomy pewnie 70+? :) Bo tak, pokost lniany jest ok, ale obecnie jest mnóstwo środków nowocześniejszych, zapewne też bazujących na pokoście, ale z dodanymi rozcieńczalnikami powodującymi, że olej lepiej wnika, szybciej schnie i ogólnie lepiej się zachowuje.
Produkty - właściwie cokolwiek jakiejś znanej marki, przeznaczone do stosowania na zewnątrz. Sam ostatnio stosowałem ten:

https://www.leroymerlin.pl/produkty/olej-zewnetrzny-tarasy-meble-szybkoschnacy-5-l-tek-syntilor-45468115.html
  • Odpowiedz