Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Doradzi mi ktoś jak rozliczać się legalnie z bratem?
#vat #podatki #jdg #ksiegowosc

Brat prowadzi firme produkcyjna. Ja ogarniam mu marketing w social mediach (meta ads, google ads), strony interetowe itd.
Do tej pory wypłacał mi wszystko "na lewo", ale ponieważ przelewy robia sie coraz wieksze (teraz po 10k miesiecznie) chcialbym to jakos unormowac, mysle nad zalozeniem dzialalnosci. Jak to zrobic zeby bylo korzystnie dla obu stron? Zeby brat nie byl na tym stratny?
Flow wyglada tak.
Ja oplacam faktury z facebooka, googla i inne i na koniec miesiaca przesylam mu wszystkie faktury i brat zwraca mi kase.
Wyjasni mi ktos jak mialo by to wygladac?
1. Dostaje fakture z facbooka za reklamy na 12300zl. Przy zalozeniu ze nie dokladam swojej pensji mam
a) wystawic bratu fakture na 12300zl?
b) wystawic fakture na 12300 + VAT?
c) otrzymuje od brata na konto firmowe 12300zl - moje koszty do googla i facebooka to 12300 wiec moj dochod to 0zl wiec nie place podatku? Co z VATem musze go oddac do US?
d) w danym miesiacu chce doliczyc 1k za moja prace, ile teraz powinienem wystawic fakture?
Moze jeszcze jakos inaczej sie rozlicac? Jak to zrobic zeby bylo optymalnie dla obu stron?
Dodam ze ja mam etat i ewentualna jdg chcialbym prowadzic 'oobok'.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jak pracujesz na etacie to niech cię zatrudni na zlecenie i sam sobie niech opłaca te faktury. A ty będziesz miał tylko pobierany podatek i składkę zdrowotną.

Do tej pory wypłacał mi wszystko "na lewo", ale ponieważ przelewy robia sie coraz wieksze

Dobrze rozumiem, że brat ot tak robił ci przelewy na kilka tysięcy?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli masz obok UOP to będziesz płacił tylko zdrowotną.
Jeśli Twoje faktury kosztowe to 10000+ VAT = 12300, to jeśli jesteś VATowcem (a faktury od Google są chyba z VAT, więc powinieneś) i chcesz mieć 1000 zarobku, to powinieneś wystawić 11000+VAT=13 530. Wtedy dochodu masz 1000 zł, ale... Z tego jeszcze płacisz zdrowotną około 420 zł. I na czysto masz 580 zł. I jeszcze podatek zależnie od formy -
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego: ale po co mu działalność, niech robi to na działalności nierejestrowanej (o ile wcześniej nie miał działalności w ostatnich 5 latach), brat bierze na siebie faktury, usługi marketingowe (prowadzenie profili) to nie jest doradztwo, więc może korzystać ze zwolnienia z vat.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim
1. Faktury za wszystkie koszty bierz na brata a za fatyge dalej bierz od niego gotówkę ( płatności rób kartą brata)

2. Zakładasz JDG z VAT placisz za wszystkie faktury i doliczasz sobie VAT od tego a potem wystawiasz bratu fakturę+ fatygę i od zysku płacisz podatek dochodowy i mały ZUS
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jesli brat ci przeleje 10k i chcesz to unormowac to primo odlicz vat 23% potem dochodowy ok 19% , jeszcze oplac zus i ksiegowa , zostanie ci z tego cos miedzy 5 a 6k ale blizej 5k a jak dalej bedzie ci robil takie przelewy i US was dojdzie a zrobi to bo przelewy sa skanowane to r---------a wam cala firme i jeszcze do wiezienia was wsadza.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @zibizz1

2. Zakładasz JDG z VAT placisz za wszystkie faktury i doliczasz sobie VAT od tego a potem wystawiasz bratu fakturę+ fatygę i od zysku płacisz podatek dochodowy i mały ZUS

W tym kejsie jakby przyjac ze za fatyge nic nie biore lub biore nadal gotowke. Jak od facebooka dostaje faktury na 12300zl (brutto) to ja doliczam jeszcze swoj vat i wystawiam bratu fakture na 15129zl (brutto)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: źle

Ty płacisz do FB 12300, 10tys netto i 2300 VAT i ten VAT sobie odliczysz bo bedziesz na VAT
Bratu wystawiasz fakture na 11tys netto + 2530 VAT i brat sobie ten VAT odliczy.
2530 dostaniesz VATu od brata, odliczasz 2300 które zapłaciłes do FB i do US wpłacasz 230zł VAT
przychodu masz 11tys a kosztu masz 10tys wiec wychodzi 1000zł zysku i od tego płacisz podatek dochodowy, np na liniowym 19%
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pierwsze pytanie, na kogo są wystawione faktury z facebook?

1. Na ciebie
2. Na brata

Jeżeli faktury są na brata, Ty mu to ogarniasz, ze swoich pieniędzy opłacasz, później on Ci oddaje, to istnieje ryzyko, że to działanie zostanie potraktowane jako pożyczka (brak deklaracji pcc-3, brak
  • Odpowiedz