Wpis z mikrobloga

Jak zmieniacie olej przed sezonem to przed spuszczeniem grzejecie maszynę po długim postoju czy spuszczacie olej tak jak sobie zleciał jak ją postawiliście?

#motocykle
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to przed spuszczeniem grzejecie maszynę po długim postoju

@Bodzias1844: Proste, że tak. Nawet się przejadę kawałek i jeszcze zostawię na spokojnie na stopce centralnej, niech sobie pochodzi chwilkę. Później wlatuje płukanka, 15-20 minut na wolnych obrotach, gaszę i po około 15 minutach odkręcam korek spustowy. Bagnet wyjmij podczas spuszczania oleju. Jak zleci sobie na spokojnie wszystko, tak, że już nie kapie, to zakręć śrubę spustową tak leciutko, postaw na stopce
  • Odpowiedz
@Bodzias1844: Wszystkie się nadają i nie słuchaj p---------a o mokrym sprzęgle bo na płukance nie robisz 1000km przed spuszczeniem, tylko robisz to na postoju, na wolnych obrotach, na luzie. Jak chcesz spać spokojnie, to masz z Liqui Moly pod motocykle płukankę.
  • Odpowiedz
zeby rozruszać zastane osady

@apeee: Rozgrzewa się po to, aby lepkość oleju spadła do temperatury roboczej i łatwiej i szybciej olej spływał. Żadnych osadów to nie ruszy, gwarantuję.
  • Odpowiedz
@11mariom A co masz przeciwko? Kolejne argumenty w stylu "na chłopski rozum"? Czy zasłyszane opowieści wyssane z palca? Boisz się, to nikt cię nie zmusza, jak ktoś stosuje i widzi efekty, to co w tym złego?
  • Odpowiedz
A jakie Ty masz argumenty?

@11mariom: Pomaga rozrzedzić olej, aby więcej spłynęło go z układu, co za tym idzie, stary olej nie degradował świeżego na starcie. Dodatki ochronne zapobiegają niebezpiecznym spadkom lepkości granicznej, aby ochronić powierzchnie styku, lub łożyska. Stosowana regularnie zapobiega osadzaniu się depozytów w okolicach pierścieni olejowych, oraz pomaga usuwać mniejsze depozyty. W samochodzie dzięki regularnemu stosowaniu udało mi się zmniejszyć pobór oleju o ponad połowę bo z
  • Odpowiedz
czyli przekleiłeś marketingowy bełkot. Spoko, Twoja kasa.

@11mariom:

W samochodzie dzięki regularnemu stosowaniu udało mi się zmniejszyć pobór oleju o ponad połowę bo z 3L/10000km do 1L/10000km.

Efekty widzę na własne oczy, bo wiem ile schodzi oleju z układu bez płukanki, a ile po zastosowaniu, w samochodzie
  • Odpowiedz
niestety, strata kasy i tyle z "korzyści" płukanki.

@tomasz-aleksander-barania: Nie potwierdzam. Widzę korzyści, z autopsji wiem, że działa i nie zrezygnuję ani ze stosowania, ani z polecania.

Lepiej za zaoszczędzoną kasę częściej zmienić olej niż poddawać się eko absurdom i jeździć 10k-12k na jednym

@tomasz-aleksander-barania: Nie zaprzeczam. Sam w samochodach zmieniam max co 10k, w motocyklu bez względu na to, ile w sezonie przejechałem, ale nigdy nie zmieniłem
  • Odpowiedz
@Zielony34: no z argumentami "na chłopski rozum" nie wygram.

W instytucjach każdego pojazdu jaki mam jest by rozgrzać olej przed wymianą i tyle. Ale to dla Ciebie na chłopski rozum to nie będzie argument, bo zalecenia producenta na pewno są złe. XD

Zasłyszane i wyssane z palca jest nie stosowanie czegoś co nie jest w zdecydowanej większości przypadków potrzebne. No ładnie próbujesz odwrócić kota ogonem.
  • Odpowiedz
@11mariom Ale ja ci podałem argumenty, ty nie umiesz wystosować swoich bo ich po prostu nie masz. Działasz na zasadzie - nie znam się, więc będę mówił że to nie działa i nie jest potrzebne. Ja nie kieruje się chłopskim rozumem, tylko ty. Skończ się kompromitować. Masz te argumenty konkretne filozofie z d--y, czy nie? Czy dalej będziesz brnął w narrację pokazującą jakim analfabetą jesteś?
  • Odpowiedz