Wpis z mikrobloga

Mój ojciec ma współwłasność nieruchomości - 1/4 domu, lasów i ziemi po swoich pradziadkach. Wcześniej płacił za to podatek ale od kilku lat gmina nie wysyła nakazów podatkowych. Pojechałem do tej gminy i chciałem zapłacić ten podatek za część ojca - urzędniczka powiedziała, że jeden współwłaściciel był u niej i prosił żeby mu wysyłać te nakazy i on będzie płacić całość. Czy urzędnik może coś takiego zrobić? Ojciec chce płacić podatek za swoją część.

#nieruchomosci #podatki #gmina #urzad #dzialka #dom #wies
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Waradin: Nie, urzędnik nie może samodzielnie zdecydować, że jeden współwłaściciel będzie płacił podatek za całą nieruchomość bez zgody pozostałych współwłaścicieli.

Jak wygląda sytuacja prawna?
Podatek od nieruchomości i leśny – współwłaściciele odpowiadają solidarnie za cały podatek, ale mogą płacić proporcjonalnie do swoich udziałów (np. ojciec za 1/4).
Obowiązek gminy – gmina powinna doręczać nakazy podatkowe każdemu współwłaścicielowi (chyba że wybrali wspólnego przedstawiciela, co wymaga zgody wszystkich).
Co zrobił urzędnik? – Prawdopodobnie jeden ze współwłaścicieli
  • Odpowiedz
@Waradin: Tak przypuszczam, że jakaś próba zasiedzenia. Najlepiej na spokojnie skontaktować się z urzędem i wyjaśnić sprawę, a jeśli w przyszłym roku sytuacja się powtórzy to złożyć odwołanie do SKO
  • Odpowiedz