Wpis z mikrobloga

obejrzalem pare wideo jak robia te lapanki na #ukraina, przerazajace to jest. Wiem ze niby obowiazek obrony kraju ale co z takiego zolnierza co nie chce walczyc? nie robi wiecej klopotu niz pozytku? W razie wojny trzeba s--------c do niemiec - byle dalej jak nie chce sie walczyc serio. #wojsko #wojna
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wiem ze niby obowiazek obrony kraju ale co z takiego zolnierza co nie chce walczyc? nie robi wiecej klopotu niz pozytku? W razie wojny trzeba s--------c do niemiec - byle dalej jak nie chce sie walczyc serio.

@bandera: To jest mentalność typowo ruska, ruscy też tak traktują swoich obywateli. I też obawiam się że polska. Jaki z tego pożytek? Mięso armatnie po prostu. A później zalenski lata z zdjęciami i
  • Odpowiedz
niemcow nie rusza, bez szans

@bandera: Te p----y w czasie Zimnej Wojny budowały czołgi w taki sposób by były w stanie przetrzymać uderzenie atomowe i planowali natarcia czołgami po atakach jądrowych.
Oni mają jakieś wściekłe, skrajnie ekspansywne geny i nie sądzę, żeby bez Amerykanów, odstraszyło ich 200 głowic jądrowych Francji i blef, że niby Francja będzie za Niemców umierać xD
  • Odpowiedz
@bandera: i się zastanawiam ile w polsce by kosztowała wolność. na ukranie kosztuje około 20-30 tysięcy dolarów. u nas pewnie dużo więcej bo i kraj bogatszy. 100-200 tyś dolarów może? xD
  • Odpowiedz
  • 0
@bandera jak się zacznie to ucieczka nie będzie ani łatwa ani tania. A zmuszanie niechętnych to jest sól i chleb armii.
@tubkas12 w każdym mało ludnym kraju toczącym poważną wojne tak to by po pewnym czasie wyglądało.
  • Odpowiedz
@tubkas12: Myślę, że u nas to padnie rekord w ewakuacji z kraju bo każdy ma jakąś rodzinę za granicą gdzie w razie "w" wyjedzie xd ( uprzedzam, to się stanie przed zamknięciem granic bo dużo wcześniej w mediach będzie aż huczeć, że się wojska Rosyjskie zbierają na granicy)
  • Odpowiedz
@duzy240: z tego co słyszałem na prywatnych mentoringach i od dalszej rodziny gdzie jeden typ jest w wojsku to - oni się na to przygotowali. W mediach nie będzie większej gadki. Polska elita uważa że się nauczyła na błędach ukrainy i nie dopuszczą do takiego przeciekania ludzi przez granicę. Ba oni już powoli sobie prawo zmieniają na wypadek wojny co latało na wykopie.

To kto będzie wiedział? Ludzie w wojsku
  • Odpowiedz
@duzy240: zresztą dużo polaków kupuje sobie mieszkania w takiej hiszpani bo właśnie myślą że zdążą uciec, według tego co słyszałem raczej to im się nie uda.
  • Odpowiedz
Na pewno masz rację. Ale są media zagraniczne na które nie wpłyną, a jak ludzie wpadną w panike to wiadomości będą przechodzić drogą expressową. Zresztą nie bądźmy naiwni, bo będzie jak na Ukrainie. Sam covid to pokazał ile lekarzy lewe kwity wypisywało to przy poborze będzie to samo.
  • Odpowiedz
@duzy240: moim zdaniem sytuacja gdy polska wyśle armię zawodową na ukrainę to będzie ten ostatni moment by po prostu wyemigrować w miarę bezpiecznie. jestem pewien że jeśli to się stanie to wiele osób będzie myśleć że to na razie tylko armia zawodowa i nie ma się co przejmować. ludzie będą "cołpować" do ostatniej chwili. dlatego też jest gadanie że będzie to po wyborach prezydenckich bo wiadomo że wtedy spadnie poparcie
  • Odpowiedz
@duzy240: Co mnie bardzo niepokoi to fakt, że w sumie z tego co pamiętam to tylko polska przeznacza 5% pkb na zbrojenia, mogą nas wysłać jako frajer na ukrainę xD naprawdę bym się nie zdziwił a polska elita to łyknie bo przecież rusków trzeba zatrzymać. jak to się stanie i polska się włączy do wojny to GG
  • Odpowiedz
@tubkas12: ta tylko nasze 5% to wiesz - tam jest wszystko nawet emerytury byłych żołnierzy więc ile realnie z tego zwiększa nasz potencjał to wole nie wiedzieć xd no i Polskie 5% a Niemieckie 5% to przepaść.
  • Odpowiedz
@duzy240: oczywiście to prawda, te 5% to fikcja ale się tym chwalimy i usa nas chwali i sobie gadamy z francuzami o wysyłaniu wojsk na ukrainę. myślę też że polska elita jest odklejona jak putin gdy zaatakował ukraine - w wojsku z tego co oglądałem po różnych wywiadach ludzie którzy mówią o problemach są wyrzucani więc wszystko jest raportowane jako "wspaniale" xD polscy politycy mogą naprawdę wierzyć że mamy silną
  • Odpowiedz
@duzy240: oby nigdy nie nadeszła. ja właśnie coraz bardziej myślę, bo kiedyś tak nie uważałem, że jednak polska jest mentalnym wschodem a nie zachodem.
  • Odpowiedz